- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Ponovo skaču cene gasa

© Sputnik / Ivan Rudnev / Uđi u bazu fotografijaGasna kompresorska stanica
Gasna kompresorska stanica  - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2021
Pratite nas
Vrednost gasnih fjučersa u Evropi je prvi put od 6. oktobra premašila vrednost od 1.550 dolara za hiljadu kubnih metara, navodi se u podacima londonske berze „ICE“.
Prema indeksu holandskog TTF-a na otvaranju trgovanja cena gasa je iznosila 1.480 dolara za hiljadu kubnih metara, a posle malog sniženja, cena se povećala na 1.553,9 dolara za hiljadu kubnih metara. U odnosu na procenjenu vrednost od 1.499 dolara, ona se povećala za 3,7 odsto.
Srednja cena januarskih fjučersa je tokom novembra iznosila 960 dolara, a sada je porasla na skoro 1.190 dolara.
Povećavaju se i spot ugovori. Ako se u novembru vrednost gasa približila cifri od 950 dolara, onda je ona sada oko 1.130 dolara. Prema podacima od prošle nedelje vrednost „ICE“ fjučersa i spot „TTF“ su na nivou većem od 1.200 dolara za hiljadu kubnih metara.
Gas je naglo, za skoro deset odsto, poskupeo 8. decembra. Kompanija za nezavisna energetska istraživanja „Ristad enerdži“ je to povezala sa neplaniranim prekidom rada na gasnom polju „Trol“ u Norveškoj, nakon čega je odatle smanjena isporuka gasa za oko 14 odsto.
Nakon skoka cena 13. decembra, ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok je izjavila da rad gasovoda „Severni tok 2“ ne može biti usaglašen, jer ne ispunjava zahteve evropskog energetskog prava.

„Gasprom“: Rezerve gasa u Ukrajini pale na skoro najniži nivo

Rezerve gasa su u podzemnim skladištima gasa u Ukrajini skoro pale na nivo od početka skladištenja, a u Evropi je iskorišćena trećina gasa koji je tokom leta upumpana, navodi se u saopštenju „Gasproma“.

„Prema podacima kompanije ‘Gas Infrastructure Europe’, obim aktivnog gasa u evropskim podzemnim skladištima je 13. decembra bio na nivou od 24,5 odsto (19,9 milijardi kubnih metara), što je manje nego u prošloj godini. Već je iskorišćena jedna trećina gasa, odnosno 32,6 odsto gasa“, saopštio je „Gasprom“ na Telegram kanalu.

U izveštaju se navodi da su rezerve u podzemnim skladištima gasa u Ukrajini pale na 15,34 milijardi kubnih metara. Što je niže nego prošle godine za 39,2 odsto, odnosno 9,9 milijardi kubnih metara i odgovara nivou koji je bio na početku skladištenja ove godine – 15,29 milijardi kubnih metara. Tako da je u Ukrajini skoro iskorišćen sav gas koji je planiran za zimu.
Evropsko tržište gasa poslednjih meseci prilično oscilira: početkom avgusta hartijama od vrednosti za isporuke goriva trgovalo se po ceni od 515 dolara, dok su se do kraja septembra one više nego udvostručile, a prošle nedelje na berzi je zabeležen istorijski maksimum od 1.937 dolara za hiljadu kubnih metara. Zatim je usledio pad – cene su se manjile skoro za polovinu, na ispod hiljadu dolara.
Stručnjaci povećanje cene gasa pripisuju niskom nivou popunjenosti skladišta gasa, ograničenoj ponudi glavnih dobavljača i velikoj potražnji prirodnog tečnog gasa u Aziji.
Veći rast cene gasa u Evropi je zabeležen početkom aprila, kada je srednja cena prema indeksu TTF bila u dijapazonu 250-300 dolara za hiljadu kubnih metara, da bi početkom oktobra premašila 1.000 dolara.
Istorijski maksimum veći od 1.900 dolara za hiljadu kubnih metara je dostignut 6. oktobra. Ovako visoke cene gasa nisu u Evropi zabeležene još od 1996. godine. Stručnjaci povećanje cene gasa pripisuju niskom nivou popunjenosti skladišta gasa, ograničenoj ponudi glavnih dobavljača i velikoj potražnji prirodnog tečnog gasa u Aziji.
Stroitelьstvo gazoprovoda Severnый potok-2 v Leningradskoй oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2021
EKONOMIJA
Zatišje pred buru: Čeka li Evropu novi krug energetske krize
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala