- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Nakon posete Moskvi američka zvaničnica putuje u Brisel: Šta je rezultat pregovora?

© Sputnik / Alekseй Daničev / Uđi u bazu fotografijaKremlj, Moskva
Kremlj, Moskva - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2021
Pratite nas
Američka zvaničnica Karen Donfrid će u Briselu razgovarati o sastancima koje je imala u Moskvi s ciljem da se nastavi koordinacija između Amerike i njenih partnera u Evropi po pitanju daljih koraka.
Ona se danas u Moskvi sastala sa zamenikom ministra spoljnih poslova Rusije Sergejom Rjabkovom i zamenikom šefa administracije predsednika Dmitrijem Kozakom. Ruska strana predala je konkretne predloge o zahtevu za bezbednosne garancije, a druga ključna tema bila je situacija u Ukrajini.
Američka ambasada u Rusiji je saopštila da su SAD spremne da pruže podršku diplomatskim naporima i „normandijskom formatu“ u cilju normalizacije situacije u Ukrajini.

„Tokom sastanaka Donfrid je govorila o zabrinutosti Amerike zbog nagomilavanja ruskih snaga kod granica sa Ukrajinom i istakla privrženost SAD suverenitetu i teritorijalnoj celovitosti Ukrajine. Ona je ukazala da se do napretka u pravcu okončanja konflikta na istoku Ukrajine može doći samo putem primene Minskih sporazuma i da su SAD spremne da podrže normandijski format“, navodi se u saopštenju ambasade.

Razgovori u Kremlju trajali preko dva sata

Donfridova je sa Kozakom u Kremlju razgovarala više od dva sata, naveo je neimenovani izvor upoznat sa razgovorima, a prenose ruski mediji.
Kako se navodi, oni su postigli dogovor da se saradnja po pitanju implementacije Minskih sporazuma nastavi uzimajući u obzir stav predsednika SAD Džozefa Bajdena da se Donbasu dodeli „specijalni status“.
Moskovski Kremlj. U daljini se vidi zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2021
RUSIJA
Iscrpna diskusija u Moskvi: Ruske i američke diplomate razgovarale o bezbednosnim garancijama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala