- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva poručuje Berlinu: Proterivanjem ruskih diplomata činite sebi medveđu uslugu

© Sputnik / Konstantin Čalabov / Uđi u bazu fotografijaRuska zastava
Ruska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2021
Pratite nas
Odluka Nemačke o proterivanju ruskih diplomata je nepravedna i dodatno će zakomplikovati odnose Moskve i Berlina, izjavio je predsednik komiteta za međunarodne poslove Državne dume Rusije Leonid Slucki. Ruski senator Vladimir Džabarov kaže da je takvim postupkom novom nemačkom kancelaru učinjena medveđa usluga.
„Još jedno proglašenje personama non grata zaposlenih u ambasadi Rusije u Nemačkoj i optužbe za 'državni nalog' za ubistvo gruzijskog građanina će još više zakomplikovati rusko-nemačke odnose“, smatra on.
Odluka Berlina ne može da se smatra pravednom, jer je, kako kaže, „ceo postupak bio politički motivisan sa velikim rupama u bazi dokaza, što dovodi u sumnju objektivnost odluke“.
Pored toga, poslanik je dodao da žali što upravo takvim potezima počinje saradnja sa novom nemačkom vladom i podsetio da će odgovor Rusije biti adekvatan i recipročan.
S tim u vezi, prvi zamenik predsedavajućeg Odbora za međunarodne poslove Saveta Federacije Rusije Vladimir Džabarov kaže da je ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok, koja je saopštila o proterivanju ruskih diplomata, tim postupkom učinila „medveđu uslugu“ nemačkom kancelaru Olafu Šolcu.
„Mislim da nova ministarka spoljnih poslova razvija imidž vatrenog rusofoba“, rekao je senator, dodajući da će „Berbokova ometati nemačkog kancelara u uspostavljanju odnosa sa Rusijom“.
Političar takođe smatra da Nemačkoj ne ide u korist da kvari odnose sa Rusijom, najvećim dobavljačem energenata.
Podsetimo, zvanični Berlin saopštio je da je dvojicu ruskih diplomata pri ambasadi Ruske Federacije u Nemačkoj proglasio personama non grata. Kao razlog proterivanja naveden je slučaj ubistva militanta Zelimhana Hangošvilija u berlinskom parku Mali Tirgarten u avgustu 2019. godine što je, prema tvrdnjama Berlina, teško kršenje nemačkog zakonodavstva i suvereniteta budući da je sud utvrdio da je ubistvo izvedeno prema nalogu države.
MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2021
RUSIJA
Rusija uzvraća Nemačkoj: Odgovor na proterivanje diplomata stiže ubrzo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala