- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Kinezi značajno uvećali vlasništvo u „Mercedesu“

© AP Photo / Thomas KienzleMercedes
Mercedes - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2021
Pratite nas
Dve kineske firme imaju značajne udele u "Daimleru", firmi koja proizvodi automobile s markom "Mercedes-Benza", ali poslednje informacije pokazuju da je jedan kineski proizvođač značajno povećao svoj paket deonica.
Državna firma "BAIC" od 2019. godine drži 10 odsto deonica što znači da dva kineska deoničara poseduju gotovo dvadeset odsto kompanije.
Do sada se govorilo samo o pet odsto udela "BAIC-a". "Daimler" je u ponedeljak potvrdio povećanje udela, a povećanjem udela "BAIC" je prestigao "Gili", proizvođača automobila u vlasništvu milijardera Li Shufua.
Prema Daimleru, "Gili" drži 9,7 odsto deonica. Inače, "Gili" je i vlasnik "Volvoa.
Šef "Daimlera" Ola Kolenius pozdravio je najnoviji korak:
"BAIC-ov" udeo u "Daimleru" odražava našu predanost našem zajedničkom, uspešnom savezu u proizvodnji i razvoju na najvećem svetskom tržištu automobila. "BAIC" je u sporazumu potvrdio da neće povećavati svoj udeo. Zauzvrat, "Daimler" ima 9,55 odsto udela u "BAIC Motor", rekao je on.
"BAIC" drži i 6,5 odsto "Daimlerovog" odela za proizvodnju kamiona. S udelom od oko 35 odsto ukupne prodaje, Kina je dugo bila najvažnije tržište za putnička vozila "Mercedes-Benz".
Firma sa sedištem u Štutgartu otvorila je u oktobru novi tehnološki centar u regiji Peking gde radi preko 1.000 inženjera. "Daimler" i "Gili" žele u 2022. godini da na tržište izbace mali automobil "smart" iz kineske proizvodnje, preneo je Blic biznis.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala