- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Pogrešna tableta i uništen život: „Gledam šta pišu – da li sam ja narkoman?“

© REUTERS / MURAD SEZERAndre Onana
Andre Onana - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2021
Pratite nas
Kamerunski golman Andre Onana prošao je kroz golgotu zbog pozitivnog doping testa koji je, kako tvrdi, prouzrokovan nenamernim uzimanjem pogrešnih pilula. „Neverovatno je kako jedna tableta od 40 miligrama može da vam uništi život“, rekao je u ispovesti golman Ajaksa.
Onana se nedavno vratio fudbalu nakon što je 4. novembra „odležao“ devetomesečnu suspenziju zbog kršenja anti-doping pravila.
Kamerunskog golmana je UEFA suspendovala zbog toga što je u njegovom sistemu pronađena zabranjena supstanca furosemid, a šta se tačno desilo otkrio je u intervjuu za špansku „Marku“.
„Vratili smo se sa meča protiv Atlante, bilo je veoma napeto, nerešeno na kraju (2:2). Stigli smo u ponoć i imao sam snažnu glavobolju. Želeo sam da popijem lek koji mi je prepisan (litakol), ali je istovremeno moja nedavno porođena žena imala sličnu pilulu (lisimak), koju sam nenamerno uzeo“, otkriva Onana i nastavlja:
„Tog dana sam prvi išao na doping test i onda kući. Mesec dana kasnije, kada sam bio sa reprezentacijom Kameruna, rekli su mi da sam bio pozitivan, a ja sam rekao doktoru: 'To mora da je greška. Uradio sam više od 23 testa tokom karijere'. Kada mi je rekao da sam pozitivan na furosemid, pitao sam ga šta je to. Žena mi je zatim rekla: 'Andre, to su pilule koje je doktor prepisao meni'“.
Dvadesetpetogodišnjak iz Nkol Ngoka ističe da je suspenzija ostavila psihičke posledica na njega.
„Neverovatno je kako jedna pilula od 40 miligrama može da vam uništi život i karijeru, da vam potpuno ukalja imidž. Bilo je veoma teško sa psihičke strane. Mislio sam se kako da roditeljima kažem da sam pozitivan na doping, a nisam nikada ni pušio ni pio u životu“.
„Ovde se priča o dopingu, ali ja insistiram da se zna da sam ja uzeo pilulu za retenciju tečnosti. Napravio sam iskrenu grešku, ali sam i dalje morao da slušam šta svi pričaju. Bilo je teško i u jednom trenutku sam i sam počeo da sumnjam u sebe. Gledao sam šta se piše u medijima i mislio: 'Da li sam ja narkoman?'. Zbog toga sam i ojačao i shvatio da nema ljudskosti u fudbalu. Mi smo za neke roboti i nemamo pravo na neuspeh“, prisetio se golman Ajaksa.
Čuvar mreže amsterdamskog kluba bi sada želeo da zaigra za Barselonu, klub čiju je omladinsku školu završio 2015. godine i koji voli od detinjstva. Ipak, kako stvari stoje, realniji je prelazak u Inter iz Milana.
Utisak je da većina javnosti Onani veruje, kao i da je UEFA priznala da je u pitanju bila samo nesrećna okolnost. Ipak, kazna je morala da bude odslužena.
„Mislio sam se tada: 'Uf, ovo je ogroman kurcšlus zbog glupe greške'. UEFA je priznala da je nenamerna greška i da je to bila pilula koja ne pomaže sportistima. Fudbal i život nisu laki. Te greške se kažnjavaju i ja sam morao da platim ceh. Iz svega učite. Srećan sam što sam se vratio i želim da upozorim elitne sportiste da budu pažljivi, jer u našoj profesiji greške ne dolaze u obzir. Vi ste odgovorni za sve što uđe u vaše telo. Ako popijete zagađenu vodu, vaša je greška. Jeste teško, ali to su pravila i ja sam morao da odslužim suspenziju“, svestan je posledica Onana.
Kako je „150 miliona evra“ završilo u džepu momka iz Novog Pazara
Ni kriv, ni dužan – Rus je postao „lice“ nezapamćenog skandala /foto, video/
Suze na oproštaju velikana: „Uradio je isto što i Mesi i Maradona“ /video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala