- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Amerika skinula oznaku tajnosti sa dokumenata o ubistvu Kenedija: Moguća „umešanost“ SSSR-a

© AP PhotoUbijeni predsednik SAD Džon Kenedi
Ubijeni predsednik SAD Džon Kenedi - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2021
Pratite nas
Američke specijalne službe godinama su analizirale teorije o „umešanosti“ Sovjetskog Saveza u atentat na predsednika Džona Kenedija, potvrđuju arhivski dokumenti sa kojih je skinuta oznaka tajnosti.

Prema dokumentima, teorije o umešanosti SSSR-a u taj zločin nisu izlazile iz izveštaja američkih specijalnih službi mnogo godina nakon ubistva.

U jednom od dokumenata Centralna obaveštajna agencija (CIA) detaljno proučava knjigu Roberta Ensona iz 1976. godine o putovanju Kenedijeve ubice Lija Harvija Osvalda u Moskvu.
Posebna pažnja posvećena je delu gde se navodi da je on dobio vizu u rekordnom roku. Autor izveštaja ukazao je da se viza obično izdaje za sedam dana do dve nedelje, a da je Osvald dobio brže.
„Komisija smatra da je sumnjivo što je Osvald dobio vizu za dva do četiri dana, a da nije bio prisutan u sovjetskoj ambasadi“, saopštila je kancelarija u Helsinkiju.
U dokumentu iz decembra 1978. godine se navodi da „postoji verovatnoća da je SSSR pomogao Osvaldu da otputuje“, ali se to ne potvrđuje činjenicom ubrzanog izdavanja vize.
Pored toga, u jednom od dokumenata CIA saopštava o pozivu sovjetske ambasade Meksiko Sitiju uz izražavanje saučešća, ali i navodi ime diplomate koji je 28. septembra razgovarao sa Osvaldom. Navodno postoji i indikacija da postoje fotografije „muškarca koji 1. oktobra napušta sovjetsku ambasadu“ – atletski građeni 35. godišnji Amerikanac, visok dva metra.
Osvald je, prema dokumentima, 23. novembra „možda pozvao sovjetsku ambasadu u Meksiko Sitiju“.
Atentat na 35. predsednika Sjedinjenih Američkih Država izvršen je 22. novembra 1963. godine i smatra se od najpoznatijih i najmisterioznijih zločina 20. veka. Prema zvaničnoj verziji, na njega je pucao Li Harvi Osvald, ali većina Amerikanaca i dalje smatra tajnu atentata na Kenedija — nerazjašnjenom.
Bivši predsednik Amerike Džon Kenedi u Dalasu, 22. novembar 1963. - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2021
Oliver Stoun otkrio zašto je ubijen Kenedi /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala