- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zelenski: Bajdenove pretnje Moskvi sankcijama – ne deluju

© Sputnik / Pavel Bednяkov / Uđi u bazu fotografijaPredsednik SAD Džo Bajden na samitu G20 u Rimu
Predsednik SAD Džo Bajden na samitu G20 u Rimu - Sputnik Srbija, 1920, 14.12.2021
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da pretnje „veoma oštrim ekonomskim sankcijama“ koje je uputio predsednik SAD Džo Bajden tokom video-samita sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom zasad nisu dovoljne da zaustave Moskvu.

„Ne smanjuje se broj vojnih snaga kod naših granica nakon razgovora američkog i ruskog lidera. Štaviše, pojavio se još jedan prostor za eskalaciju – Azovsko more, gde je Rusija zatvorila 70 odsto vodene površine. Kada to počne da se menja, tada će biti moguće reći da su argumenti ubedljivi“, rekao je Zelenski u intervjuu za italijanski list „Republika“.

Takođe je rekao da je iznenađen time što Rusija traži garancije da Ukrajina neće ući u NATO.
„Naša država dala je svoj deo sovjetskog nuklearnog arsenala – trećeg po snazi u svetu, a zauzvrat je dobila, između ostalog i od Rusije, obećanje da će poštovati naše granice i našu bezbednost. Sve to je pogaženo. Stoga je iznenađujuće slušati zahteve ruske strane o bilo kakvim garancijama (da Ukrajina neće ući u NATO) kada je ruska strana već prekršila toliko obećanja“, tvrdi ukrajinski predsednik.

Blokada isporuke oružja

U intervjuu za italijanski list Zelenski je izjavio da je ogorčen jer je Nemačka blokirala isporuku odbrambenog oružja Ukrajini.

„Nemačka nas je nedavno sprečila da preko NATO-a dobijemo puške protiv dronova i protivsnajperske sisteme, koji su isključivo odbrambeni... Svaka demokratska država koja se štiti od agresije treba da ima pravo da nabavi takve odbrambene instrumente. Ali u nekim prestonicama i dalje pobeđuje strah“, konstatovao je Zelenski.

Ranije je ministar odbrane Ukrajine Aleksandar Reznjikov optužio vladu Nemačke za to da je sprečila da Kijev nabavi puške velikog kalibra za uništavanje bespilotnih letelica preko Agencije NATO-a za podršku i nabavku.
Podsetimo, nakon onlajn samita sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, američki predsednik Džozef Bajden izjavio da SAD neće jednostrano upotrebiti silu protiv Rusije. On je dodao da je upozorio Putina da su SAD spremne da uvedu surove ekonomske sankcije u slučaju napada na Ukrajinu.
Pogled na Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2021
RUSIJA
Rusija ima pravo na bezbednost: Putin objasnio posledice članstva Ukrajine u NATO
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala