Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Očekujemo stabilizaciju elektro-sistema u ponedeljak, onima bez struje da se umanji račun

© Tanjug / DIMITRIJE GOLLAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 14.12.2021
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se u ponedeljak očekuje stabilizacija elektro-sistema i da imamo dovoljno struje za sopstvene potrebe uz minimalan minus kada budu najhladniji dani.
Vučić je na sednici Vlade Srbije, koja je otvorena za javnost, kazao da je problem u tome što je EPS napravio dodatnu grešku jer nije dovoljno uglja obezbedio na deponijama i za snabdevanje samog TENT-a i dodao da je to pitanje za unutrašnje rasprave.
„Sve ostalo je bilo objektivni faktor“, kazao je Vučić i dodao da je kompletan sistem ispao zato što u EPS-u nisu vodili računa o tome koliko ugalj može da bude mokar i koliko blato može da ošteti svih šest blokova u TENT-u.
„Zato Obrenovac jedno vreme nije imao struju jer je priključen direktno na TENT i zato smo mi uvozili enormne količine električne energije i srećom pa smo se snašli i srećom je naš transmisioni sistem izdržao da spušta napon do pet odsto da bi 90 odsto Srbije imalo struju“, kazao je predsednik.
Dodaje da se brzo reagovalo i finansijski, ali da je finansijska šteta ogromna.
Kako kaže, ogromna finansijska sredstva plaćaće se do nedelje, ponedeljka.
„Očekujemo u ponedeljak stabilizaciju sistema, da li ćemo u tome uspeti videćemo. Noćas bi na mrežu trebalo da bude uključen B1, ujutru A3 tako bismo imali uključene A1, A2, A3 i B1 u TENT-u“, kazao je Vučić.
Predsednik navodi da je danas u Kostolcu bez ikakvog razloga u sistemu cevnih kotlova došlo do poremećaja pa je morao da se isključi ceo blok od 350 megavata.
„Za to ne postoji razlog i to će biti na mreži sutra do 10 sati ujutru. Lakše ćemo da dišemo od sutra što se bezbednosti i sigurnosti snabdevanja tiče“, dodao je.
Prema poslednjim informacijama, bez struje još svega 0,38 odsto domaćinstava, kazao je Vučić i dodao da ostalih oko 99,62 odsto domaćinstava ima električni energiju.
„Neko bi rekao da je taj procenat veoma dobar imajući u vidu vremenske uslove", rekao je Vučić.
Predsednik Vučić se obratio direktoru EPS-a Miloradu Grčiću.
"Ne znam šta bih ti rekao Mićo, ali nije važno", rekao je Vučić.
"Za naše greške odgovorni će morati da snose posledice, pošto to da ljudi samo slušaju o greškama je besmisleno. Očekujem Grčiću i tvoju reakciju u skladu sa tim. Kad god hoćeš – danas, sutra, bilo koji drugi dan... Smatram da mi koji obavljamo javni posao možemo da grešimo, ali kod tako krupnih stvari naš stepen odgovornosti mora da bude mnogo viši", rekao je Vučić.
"Verujem da smo se razumeli oko lične i svake druge odgovornosti", poručio je Vučić, na šta je Grčić odgovorio: "Jasno mi je i razumeo sam".

"Građanima koji su bili bez struje da se umanje računi"

Vučić je naglasio da građani koji su duže od 24 sata bili bez struje manje plate račun u ovom mesecu.
"Ne samo zato što su manje potrošili za ta 24 sata, već da napravite neku vrstu izvinjenja za te ljude zato što se tako nešto dogodilo. Opravdano je njihovo očekivanje od države da bez obzira koliko su teške vremenske prilike, naš sistem mora da izdrži i mi tim ljudima moramo da izvinimo", poručio je Vučić.
Pošto drugačije ne možemo 15 dana manje plaćanje računa, to jest pola računa za taj mesec, predložio je Vučić.
"Mislim da je to dobra ideja i da će to i vas da nauči odgovornosti dodatnoj i da ćete drugačije da se ponašate prema njima", poručio je Vučić direktorima javnih preduzeća.
Kazao je da EMS prethodnih dana funkcionisao perfektno, bez ikakvih problema.
„Naravno da niko nije bio iznenađen kada padne sneg i komunalne službe su najvećim delom veoma dobro obavile posao. Ali, ono što nam se dogodilo u energetskom sektoru, blago je reći, bio je potpuni kolaps“, naveo je Vučić.
Dodao je da je EMS uložio stotine miliona evra u popravljanje dalekovodne mreže visokonaponske snage.
Kazao je da je ostalo još da se uradi Vojvodina, Bor i delovi Beograda i da je za to potrebno do kraja 2028. godine još 700 miliona evra, kako bi u potpunosti imali obnovljenu mrežu EMS transmisionog sistema, i da to treba da uđe u program razvoja Srbija 2025-2028.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala