- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

U srcu Toskane svečano otkriven spomenik Dostojevskom /video/

© Sputnik / Sergeй MamontovFirenca
Firenca - Sputnik Srbija, 1920, 14.12.2021
Pratite nas
U srcu Toskane, u Firenci, održano je svečano otkrivanje spomenika velikom ruskom piscu Fjodoru Dostojevskom u okviru obeležavanja 200. godišnjice od njegovog rođenja.
Izbor lokacije nije slučajan – pisac je proveo osam meseci upravo u tom u gradu, u kojem je završio čuveni roman „Idiot“.

„Veliki ruski pisac bio je očaran Italijom, a posebno prestonicom Toskane. Upravo je tu Dostojevski u januaru 1869. godine završio jedan od svojih najpoznatijih romana – 'Idiot'“, izjavio je ruski ambasador u Italiji Sergej Razov tokom ceremonije.

Autor spomenika je ruski vajar i član Ruske akademije umetnosti Ajdin Zejnalov.
Skulptura je poklonjena gradu prema kojem je Fjodor Mihajlovič Dostojevski osećao duboko poštovanje, uz aktivnu podršku i posredovanje ambasade Rusije u Italiji i zahvaljujući zalaganju samog vajara, koji je ceo projekat izveo o svom trošku.
Podsetimo, 11. novembra 1821. godine rođen je Fjodor Mihajlovič Dostojevski – čuveni ruski pisac, filozof i publicista. Prema podacima UNESKO-a, Dostojevski je danas jedan od najčitanijih pisaca u svetu, čija su dela prevedena na više od 170 jezika.
Predstavljanje murala posvećenog Fjodoru Dostojevskom na Čukarici - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2021
Zašto je Dostojevski toliko cenio Srbe /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala