Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Važan korak“: Srbiji otvorena još četiri poglavlja

CC0 / / EU
EU - Sputnik Srbija, 1920, 14.12.2021
Pratite nas
Na Međuvladinoj konferenciji u Briselu otvorena su četiri nova poglavlja sa Srbijom.
U pitanju su poglavlje 14 (transportna politika), poglavlje 15 (energetika), poglavlje 21 (transevropske mreže) i poglavlje 27 (životna sredina) čime se broj do sada otvorenih poglavlja dosao do 22.
Poglavlja koja su otvorena obuhvaćena su Klasterom 4. Delegaciju Srbije u Briselu predvode premijerka Ana Brnabić i ministar evropskih integracija, Jadranka Joksimović.

Vučić čestitao građanima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se građanima pošto je Srbija otvorila četiri poglavlja za ulazak u Evropsku uniju.
"Velike i dobre vesti jutros iz Brisela. Srbija je otvorila jedan klaster, četiri poglavlja. Ta poglavlja tiču se transportne politike, transevropskih mreža, životne mreže i energetike. Značajan i veliki uspeh za našu zemlju, veliko hvala i Ursuli fon der Lajen, ali veliko hvala i svim državama članicama", kaže Vučić.
"Čestitke građanima Srbije, jer oni su najzaslužniji za reforme koje smo provodili u prethodnom periodu. Od Vlade Srbije tražim i molim da nastavi da ubrzava reforme u oblasti vladavine prava, ali i u svim sferama o kojima sam govorio. Ovo je veliki podsticaj i veliki podstrek. Srbija, kada smo ujedinjeni, kada smo svi zajedno, kada se borimo za našu zemlju, uvek možemo sve da postignemo. Živela Srbija i napred u budućnost", dodaje se u snimku predsednika Srbije koji je objavljen na Instagramu.

Brnabićeva: Važan korak napred u procesu evrointegracija Srbije

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je danas veoma značajan dan za Srbiju, te da je otvaranje klastera 4 veliki korak napred u procesu evropskih integracija, pokazatelj da je Srbija postigla rezultate u sprovođenju reformi, ali i velika motivacija da naša država nastavi dalje u istom pravcu.

"Ovo je vrlo značajan datum za Srbiju, važna prekretnica u procesu naših evropskih integracija", rekla je Brnabićeva novinarima u Briselu, nakon Međuvladine koneferencije Srbija - EU.

Srbija je danas otvorila klaster 4 u pregovorima o članstvu u EU, koji se odnosi na Zelenu agendu i održivu povezanost, u okviru kojeg su poglavlje 14 (transportna politika), poglavlje 15 (energetika), poglavlje 21 (transevropske mreže) i poglavlje 27 (životna sredina).
Brnabićeva je podsetila da to znači da Srbija ima 22 otvorena poglavlja u pregovorima sa EU, od 35.
"Ovo je veliki i važan korak, i uspeh na kojem čestitam građanima Srbije, vladi, predsedniku, kojem zahvaljujem za podršku i razumevanje", rekla je Brnabićeva.
Mapa Balkana - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala