- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin i Si oči u oči — svet čeka poruke, Amerika naročito

© POOL / Uđi u bazu fotografijaPredsednici Rusije i Kine, Vladimir Putin i Si Đingping
Predsednici Rusije i Kine, Vladimir Putin i Si Đingping - Sputnik Srbija, 1920, 14.12.2021
Pratite nas
Nema sumnje da će ravnopravna saradnja i obostrana korist biti moto predstojećeg, veoma značajnog video-samita predsednika Kine i Rusije, Si Đinpinga i Vladimira Putina, koji dolazi neposredno posle nedavnih razgovora Putina i američkog predsednika Džozefa Bajdena, ocenjuje za Sputnjik dugogodišnji dopisnik iz Pekinga Milorad Denda.
Prema njegovim rečima, razgovor dvojice lidera u sredu, 15. decembra, predstavlja normalan sled događaja na globalnoj međunarodnoj sceni kada je reč o dijalogu i kontaktima tri najveće sile na svetu.

Razgovori Putina i Sija ključni za globalnu bezbednost

„Mislim da i predsednik Putin i predsednik Si Đinping imaju potrebu i veoma izraženu želju da posle video-samita koji su održani između Pekinga i Vašingtona i Moskve i Vašingtona, na neki način saberu utiske i procene situaciju na osnovu rezultata tih razgovora koji su se održali u proteklih mesec dana, kao i da potvrde značaj i dalji razvoj rusko-kineskih odnosa u ovom trenutku”, ukazuje Denda.
Kako navodi, i u Pekingu i u Moskvi smatraju da su njihovi odnosi ključni za stabilizaciju globalne bezbednosti, a posebno za stabilizaciju regionalne bezbednosti.
„Pritom imam u vidu situaciju u zapadnom Pacifiku, odnosno na obalama i Kine i Rusije, kao i sve ono što se događa ovih dana oko Ukrajine”, kaže Denda.

Odgovor na pritiske Vašingtona

On napominje da do razgovora predsednika Putina i Si Đinpinga dolazi u vrlo važnom međunarodnom trenutku, budući da je kinesko-ruski stav o američkom „Samitu za demokratiju” prvi put izražen u zajedničkom članku koji su objavili kineski i ruski ambasador u Vašingtonu.
„U tom zajedničkom stavu dve zemlje se naglašava opasnost takvih okupljanja i samita na razvijanju daljih podela u svetu, umesto da to bude na pravcu saradnje i njenog razvijanja na ravnopravnim osnovama. Druga važna stvar, prilično nezapažena u javnosti, jeste potpisivanje ’mape puta‘ o vojnoj saradnji Kine i Rusije krajem novembra. Taj sporazum značajno unapređuje saradnju dve zemlje na vojnom planu i odgovor je na pritiske kojima je Rusija izložena kada je reč o Ukrajini i njenim zapadnim granicama, kao i na signale i pritiske koji su usmereni prema Kini sa zapadnog Pacifika i stvaranja novih vojnih saveza u tom delu sveta”, kategoričan je Denda.
Takođe, dodaje naš sagovornik, ova „mapa puta” je izraz i visokog poverenja između dve zemlje, jer se predviđa mogućnost da u nekim krajnjim, ekstremnim situacijama Kina i Rusija zajednički vojno odgovore na ugrožavanje sopstvene bezbednosti.

„Treba imati na umu da i ekonomska saradnja Kine i Rusije veoma dobro napreduje i za 30 odsto je veća u ovoj godini u odnosu na prethodnu, a takođe ima i velikih, značajnih energetskih projekata. Puno je, dakle, tema za razgovor dvojice državnika koji osećaju puls vremena i hoće da stvaraju odnose koji će biti suprotnost odnosima koji idu ka tome da zemlje svrstavaju u tabore protiv treće zemlje”, uveren je Milorad Denda.

Rusija i Kina neće blokovske podele

I advokat i konsultant Branko Pavlović smatra da Moskvi i Pekingu nije potrebno stvaranje blokova poput onog koji pokušava da napravi Amerika.
„One već dvadeset godina rade na stvaranju saveza sa državama izvan grupacije G7, ali ne da bi potisnule G7, već da bi pokazale da druga vrsta politike — multilateralizam nasuprot globalizmu, daje izvanredne rezultate i državama i građanima. Kina i Rusija nikada neće pokušavati da naprave saveznike protiv Amerike ili njenih saveznika, već će gledati da naprave savezništva na drugim principima, principima međusobnog poštovanja, nemešanja u unutrašnje stvari, saradnje, uvažavanja i poštovanja teritorijalnog integriteta. To je nešto na čemu će nastaviti i dalje da rade”, smatra je Pavlović.
On podseća da je komunikacija lidera Rusije i Kine i do sada bila učestala.
„Mislim da se ovog puta neće dogovarati bilo šta strateški novo, ali verujem da će se analizirati neke nove taktičke situacije koje nastaju na tragu pokušaja Amerike da napravi neki blok država koji bi pratio njenu politiku daljeg zaoštravanja odnosa sa Kinom i Rusijom”, ocenjuje Pavlović.
Pored toga, dodaje on, dve zemlje imaju ogroman broj bilateralnih dogovora koji bi se takođe mogli naći na agendi razgovora, poput strateško-energetsko-naučne i vojno-tehničke saradnje, kao i saradnje po pitanju granice.

Saradnja u međunarodnim organizacijama

„Tu je i treći, izuzetno veliki nivo saradnje između Kine i Rusije u čitavom nizu međunarodnih organizacija u kojima Amerika ne učestvuje — od BRIKS-a, preko Šangajske organizacije za kooperaciju, do regionalnih saradnji sa zemljama ASEAN-a, Pacifika, na Bliskom istoku i u Africi. Tako da oni imaju seriju tema za razgovor budući da su strateški odnosi dveju zemalja na izuzetno visokom nivou“, kaže naš sagovornik.
Kako navodi, ono što bi takođe mogla biti tema razgovora dvojice predsednika je i odgovor na mogućnost isključenja Rusije iz sistema plaćanja SVIFT, što se pominje u SAD.
„Oni su već razvili različite informaciono-tehnološke sisteme i programe koji zamenjuju SVIFT, pa će sada možda to razmatrati iz ugla — šta bi još Amerikancima moglo da padne na pamet, odnosno kako najbrže rešiti tu vrstu poremećaja koji mogu nastati nekim novim vrstama sankcija. To bi dakle taktički moglo biti novo u ovim razgovorima, ali ne i strateški novo, jer se na tome već radi”, zaključuje Branko Pavlović.
Kako je saopštila pres-služba Kremlja, lideri Kine i Rusije će razgovarati o razvoju saradnje u budućnosti, kao i o aktuelnim globalnim i regionalnim pitanjima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala