- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Novine u ruskoj vojsci: Još jedna nuklearna podmornica biće naoružana moćnim raketama „Cirkon“

© Sputnik / Alekseй Kudenko / Uđi u bazu fotografijaNuklearne podmornice "Čeljabinsk" i "Omsk"
Nuklearne podmornice Čeljabinsk i Omsk - Sputnik Srbija, 1920, 14.12.2021
Pratite nas
Nuklearna podmornica projekta 949A (šifra „Antej“) „Čeljabinsk“ biće transformisana u nosač krstarećih raketa „Oniks“ i „Cirkon“ po projektu 949AM, saopštio je Sputnjiku izvor iz sektora brodogradnje. Takođe je saopšteno kada će ruska vojska dobiti najnovije helikoptere Ka-52M.

„Preliminarni rok početka aktivne faze glavnih etapa remonta i modernizacije 'Čeljabinska' je 2022. godina, odmah nakon završetka radova na (nuklearnoj podmornici) K-132 'Irkutsk'. Tokom modernizacije na dalekoistočnom brodogradilištu 'Zvezda' podmornica će biti opremljena univerzalnim lanserima za lansiranje raketa 'Oniks' i 'Cirkon'. Njen borbeni potencijal će se višestruko povećati“, rekao je naš izvor.

Kako je dodao, bilo je planirano da se radovi na „Čeljabinsku“ ranije započnu, ali su odloženi zbog nedovoljno finansijskih sredstava.
Podmornica „Čeljabinsk“ počela je da se pravi 1987. godine prema projektu 949A, a porinuta je na vodu 1990. godine. Deo je Tihookeanske flote.

Isporuka najnovijih helikoptera Ka-52M

Kako je saopštio izvor Sputnjika iz vojnog industrijskog kompleksa, isporuka najnovijih borbenih helikoptera Ka-52M ruskoj vojsci odvijaće se paralelno sa testiranjima čiji je završetak planiran naredne godine.

„Očekuje se da će 2022. godine helikopter dobiti oznaku 'O1' što znači kraj testiranja. Dakle, proces je paralelan, istovremeno će se odvijati i testiranje i isporuke“, precizirao je naš sagovornik.

On je podsetio da su do sad dva helikoptera isporučena Ministarstvu odbrane, te da se testiraju.
Testiranja se uspešno odvijaju“, navodi izvor.
Na izložbi naoružanja „Armija 2021“ holding „Helikopteri Rusije“ i Ministarstvo odbrane Rusije potpisali su sporazum o nabavci 30 helikoptera Ka-52M.
Rusija je trenutno jedina zemlja na svetu sa hipersoničnim raketama u visokom stepenu borbene gotovosti. Oružane snage Rusije imaju avionske sisteme „Kinžal“ sa hipersoničnom raketom, hipersonična raketa „Cirkon“ je na državnim ispitivanjima, a u službi su i strateške rakete sa hipersoničnim blokom „Avangard“.
Najverovatniji izgled ruske hipersonične rakete 3M22 Cirkon - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2021
RUSIJA
Putin: Najjači smo u svetu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala