- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nakon Austrije – snažna poruka Nemačke: „Severni tok 2“ ne sme da bude deo odluka o Ukrajini

© Sputnik / Lola Đorđević Gasovod
Gasovod  - Sputnik Srbija, 1920, 14.12.2021
Pratite nas
Nakon Beča i Berlin se izjasnio da „Severni tok 2“ ne treba da bude deo „političkih odluka” o Ukrajini. Izvor u kabinetu nemačkog kancelara Olafa Šolca kaže da Rusija ispunjava sve dogovore o isporukama gasa Evropi i da se Nemačka zalaže za njihovo povećanje.
„Prema našim zapažanjima, dosadašnja analiza je pokazala da Moskva poštuje sve ugovore o isporukama. Drugo je pitanje da li bi Rusija mogla da isporučuje više nego što stoji u ugovorima. Ali, s jedne strane, vidimo da rast cena ne pogađa samo rusko-evropska tržišta, već je, na primer, povećana i potražnja za gasom u Aziji. Ne možemo da tražimo od naših dobavljača više nego što je predviđeno ugovorima, ali bismo svakako u sadašnjoj situaciji želeli više ponuda na tržištu kako bismo smanjili tenzije“, rekao je neimenovani izvor novinarima u Berlinu.
On je naglasio da puštanje u rad „Severnog toka 2“ ne bi uticalo na cene gasa u kratkoročnoj perspektivi.
Takođe je napomenuo da proces sertifikacije u Federalnoj mrežnoj agenciji za gasovod ne može da se završi u roku od „nekoliko dana“.
Kako je istakao, ne treba politizovati pitanje gasovoda zbog situacije u Ukrajini.
„Moraju da se razlikuju dve stvari. Pre svega, naša jasna izjava o bolnim posledicama političke i ekonomske prirode u slučaju povrede granica Ukrajine. Ta izjava je tačna. Druga je tema 'Severnog toka'. U tom pogledu smo u pravnom, vrlo detaljnom postupku koji je sada u toku u Federalnoj mrežnoj agenciji. Tu nema mogućnosti za političke odluke, niti potrebe za njima. Postoji jasno uređen postupak na prvom, nacionalnom nivou, a u drugoj fazi, on će uz učešće Evropske komisije dobiti evropski karakter, ali to još nismo postigli“, dodao je izvor.
Podsetimo, i bivši austrijski kancelar Sebastijan Kurc podržavao je pokretanje gasovoda. Kako je rekao, Austrija, kao i celokupna Evropa, će još dugo imati potrebe za isporukama gasa iz Rusije, a „Severni tok 2“ garantuje energetsku bezbednost i mora biti završen.
Gasovod „Severni tok 2“ polazi od obale Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke i čine ga dva kraka ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Njegova izgradnja završena je 10. septembra. Trenutno je u toku proces sertifikacije kompanije „Nord strim 2 AG“ kao nezavisnog operatora gasovoda.
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 14.12.2021
RUSIJA
Austrija: „Severni tok 2“ ne treba da bude sredstvo pritiska na Rusiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala