- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Severni tok 2“ će biti pušten u rad, ovo je samo kidanje živaca

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaLuka „Mukran“ logistički centar „Severnog toka 2“
Luka „Mukran“ logistički centar „Severnog toka 2“ - Sputnik Srbija, 1920, 13.12.2021
Pratite nas
Gasovod „Severni tok 2“ biće pušten u rad, uprkos tome što pojedini zapadni zvaničnici zabijaju klinove u točkove i što ga pretvaraju u političko oružje protiv Rusije. Proces sertifikacije gasovoda „Severni tok 2“ je birokratsko pitanje, koje će, pre ili kasnije, biti rešeno.
Ovaj gasovod se ponovo našao u središtu pažnje, nakon što je Analena Berbok, šef nemačke diplomatije, izjavila da trenutno ne smatra mogućim odobrenje „Severnog toka 2“ zbog neusklađenosti sa energetskim propisima EU i nakon što je američki državni sekretar Entoni Blinken poručio da je malo verovatno da će kroz taj gasovod proticati gas ako Rusija obnovi agresiju protiv Ukrajine
Ruski ekspert za energetiku Dmitrij Gusev podseća da je nemačka Savezna mrežna agencija u novembru privremeno suspendovala sertifikaciju „Severnog toka 2“, jer operater gasovoda, „Gaspromova“ ćerka-firma, „Severni tok 2 AG“ sa sedištem u Švajcarskoj mora da registruje filijalu u Nemačkoj. Dok se to ne učini, proces sertifikacije će biti zamrznut.
Da bi gasovod bio pušten u rad, operater „Severnog toka 2“ mora da dobije „zeleno svetlo“ te nemačke agencije i uskladi sve sa evropskim energetskim zakonodavstvom, a prema direktivi Evropske unije, firma koja transportuje gas i firma koja nudi gas moraju biti striktno razdvojene.
„Već je doneta odluka o osnivanju nemačke firme To je bilo još pre dva meseca. Dakle, nakon registracije nemačke kompanije ceo proces će započeti i na tome se već radi. Čim je takav zahtev objavljen odmah je reagovano… Nemam nikakve sumnje oko toga da li će se uspeti, ali što se kaže ovo je kidanje živaca. To je, nažalost, politika, a političari na tome osvajaju poene“, kaže Gusev.

Analena Berbok legla „na rudu“

Ruski ekspert Stanislav Bišok ističe da je sada sve stvar birokratije , ali da Rusija radi na rešavanju ovog pitanja. On podseća da je Analena Berbok kao predstavnica partije Zelenih uvek bila protiv izgradnje gasovoda, ali je dolaskom na mesto nemačke šefice diplomatije bila primorana da se potčini stavu zvaničnog Berlina, koji ne nije spreman da odustane od gasovoda koji je već završen.
„Zeleni su u početku oštro kritikovali ‘Severni tok 2’, a ovo sada može biti proces tranzicije iz statusa opozicionog političara u status sistemskog političara tj. u činovnika koji mora da se prilagodi već izgrađenoj shemi da će ‘Severni tok-2’ biti pokrenut, kaže Bišok, aludirajući na ranije izjave novog nemačkog kancelara Olafa Šolca, koji se zalaže za puštanje u rad tog gasovoda, ali koji izjavljuje da u situaciji sa Ukrajinom svi treba da poštuju princip nepovredivosti granica, te da će u suprotnom uslediti „posledice“.

Gas će poteći „Severnim tokom 2“

Ruski eksperti napominju da zapadna zajednica, s jedne strane, realno procenjuje potrebu za projektom „Severni tok 2“ za Evropu, a s druge ga pretvara u svojevrsno političko oružje protiv Rusije.
Komentarišući izjavu američkog državnog sekretara Entoni Blinkena koji je rekao da je malo verovatno da će kroz gasovod „Severni tok 2“ proticati gas ako Rusija obnovi agresiju protiv Ukrajine, ruski stručnjaci kažu da Vašington ne interesuje „Severni tok“, nego pritisak na Rusiju i kontrola Evrope.
„SAD su izvršile klasičnu informativnu provokaciju - stvorile su mit da će Rusija navodno napasti Ukrajinu i tu priču održavaju u životu, izvlačeći iz toga maksimalnu korist. To se, pre svega, čini radi toga da bi u Evropi stvorili od Rusije neprijatelja, a takođe i zbog konsolidacije tih evropskih zemalja sa SAD... Nije tajna da je situacija unutar NATO-a sporna i da između SAD i evropskih saveznika odnosi nisu idealni, tim pre što mnoge zemlje u Evropi Rusiju ne smatraju neprijateljem i protivnikom. Americi je važno da kontroliše evropski prostor, a ništa ne igra ulogu konsolidatora kao stvaranje od nekoga neprijatelja", smatra ruski ekspert Vladimir Šapovalov.
Ipak, ruski eksperti su saglasni u (pro) ceni da će gasovod „Severni tok 2“ bez obzira na sve političke igrarije biti pušten u rad, jer je to pre svega u interesu evropskih potrošača, na prvom mestu Nemačke.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala