- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Pronađena nova boja za 2022.

CC0 / / Boje
Boje - Sputnik Srbija, 1920, 13.12.2021
Pratite nas
Italijanski Institut „Pantone“ je odabrao, takozvanu, „neo boju“ za 2022. koja ne postoji na listi poznatih tonaliteta. Boja veri peri odabrana je jer, po rečima analitičara iz Instituta, „pokazuje živahnost i radost, kao i kreativnost“ posle ovih teških vremena.
Institut „Pantone“ odabrao je boju pod brojem „17-3938“. Nije ljubičasta, kako se to čini na prvi pogled, već je nijansa plave na ljubičasto-crvenoj podlozi.
„Zahvaljujući ovoj novoj boji možemo da prikažemo opštu obnovu i transformaciju sveta u ovom trenutku“.

Kako „Pantone“ bira boje?

Pantone od 2000. godine bira boju koja će obeležiti dolazeću godinu i prikazati promene u društvu, nastojeći da prikažu ono što je potrebno ljudima. Boja se uvek bira u decembru i utiče na trendove u oblasti dizajna, marketinga i mode u narednoj godini.
Leatriće Ajsman, izvršna direktorka Instituta „Pantone“ za boje izjavila je za medije da su ove godine odlučili da osnovna boja od koje će se krenuti bude plava, jer je to boja koja inspiriše udobnost, komfor, nešto što nas asocira na sigurnost.
Sa druge strane, bilo je potrebno prikazati i svežinu, vitalnost, nešto što će nas navesti da verujemo u budućnost i da pratimo digitalizaciju. „Tako da smo pomislili da plavoj dodamo taj tonalitet ljubičasto-crvene, te je tako nastala Veri peri“, rekla je Ajsman i dodala:
„Mi imamo čitav tim dizajnera, kreativaca, arhitekata, analitičara koji neprestano analiziraju društvene i kulturološke promene. Putuju po svetu, gosti su na modnim revijama, sajmovima, raznim događajima, turističkim destinacijama, ne bi li na taj način pratili trendove“.

Ko je „Pantone“?

„Pantone“ je američka kompanija nastala kao štamparija kasnih pedesetih u Nju Džersiju. Zahvaljujući umešnosti jednog od zaposlenih, Lorensa Herberta, arsenal pigmenata i proizvodnja mastila su pojednostavljeni i kompanija je uspela da standardizuje boje, uvodeći „Pantone mečing sistem“ (PMS) 1963. godine.
To je standardizovani sistem reprodukcije boja, hromatski jezik koji koriste sve industrije, a koji omogućava odabir i kombinaciju nijansi boja na uniforman način u svakoj zemlji na svetu.
Vodiči koje uvodi „Pantone“ napravljeni su na kartonskim listovima veličine oko 15H5 centimetara i sadrže niz uzoraka boja i različitih nijansi istih koje su identifikovane brojevima koji generišu univerzalni i jedinstveni kod.
Ultraljubičasta svetlost Sunca - Sputnik Srbija, 1920, 24.09.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Ruski naučnik otkriva koja je prava boja Sunca
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala