- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Poreski raj za kripto-ulagače: Bonus tirkizne plaže i luksuzne vile

CC0 / / Portoriko
Portoriko - Sputnik Srbija, 1920, 13.12.2021
Pratite nas
Investitori sa visokom zaradom u SAD plaćaju do 20 odsto poreza na kapitalnu dobit i čak 37 odsto na kratkoročne dobitke. U Portoriku ne plaćaju ništa
Investitora u kriptovalute je sve više, ali nameću se i obaveze i porezi, kako to tržište biva sve vrednije i popularnije. Procena je da će uskoro biti vredno čak 3 biliona dolara.
Konkretno u SAD, bogati ulagači zainteresovani za digitalni novac mogli bi da se susretnu s novim rashodima, ali javilo se i „rešenje“ za tu vrstu problema.
Naime, „Blumberg“ piše o Portoriku kao o novoj poreskoj oazi, koja pritom ne nudi samo olakšice, već i zanimljivosti, divne plaže, bogatu prirodu, sportske aktivnosti, luksuz.
„Sant redžis baija bidž rezort“ može se pohvaliti golf-terenom i rezidencijama na obali okeana u prostranom prirodnom rezervatu, koji se nalazi duž tirkiznih voda i bujne prašume.
Ali ono što je svakako najprivlačnije onima koji su sada zainteresovani za kriptovalute, jesu poreske olakšice za stanovnike ostrva. Tako je Entoni Emtman napustio Los Anđeles i kupio stan u portorikanskom odmaralištu u martu.
On je, inače, izvršni direktor „Ikigaj aset menadžementa“, a proletos je postao deo rastuće kripto-zajednice duž severne obale Portorika, gde je tropsko vreme samo bonus.
Investitori sa visokom zaradom u SAD plaćaju do 20 odsto poreza na kapitalnu dobit i čak 37 odsto na kratkoročne dobitke. U Portoriku ne plaćaju ništa. Dodatno, kompanije koje se nalaze na američkom kopnu plaćaju 21 odsto federalnog poreza na dobit plus pojedinačni državni porez, u poređenju sa samo četiri odsto koliko ih čeka na ovom prelepom, egzotičnom ostrvu.
Prisustvo entuzijasta digitalnih valuta je već opipljivo na malom ostrvu, piše „Blumberg“, gde obiluju „slučajni susreti“ i prilike za umrežavanje: tu su štandovi s takosima, spontana pića i večere u luksuznim apartmanima.
Postoje, recimo, i okupljanja poznata kao „kripto ponedeljak“, u hotelima i restoranima širom San Huana. Kripto-fondovi „Pantera kapital i Redvud siti Ventures“ su među onima koji su otvorili kancelarije na ostrvu.
Portorikanska vlada je stvorila poreske olakšice 2012. godine, u nadi da će ekonomiji ostrva uliti novac i diversifikovati svoj fond poslova.
Hedž fondovi su tamo postepeno počeli da traže uporište, ali ono što je zaista izazvalo navalu dolazaka je pandemije – koja je udaljila biznismene od velikih gradova i popularizovala rad na daljinu. Doprinos je svakako dala i eksplozija na kripto tržištima koja traje već neko vreme.
Zagovornici poreskih olakšica opisuju to ne samo kao podsticaj za ostrvo koje je već više od četiri godine zaglavljeno u bankrotu (zbog uragana, zemljotresa, političkih skandala i pandemije), već i kao priliku za „ponovno pronalaženje“, prenosi Telegraf biznis.
Ipak, ideja ima i svoje protivnike: neki od zakona važe samo za nove stanovnike. Tokom poslednje velike trke za kriptovalute u 2017. godini, mnogi investitori su pokušali da se presele u Portoriko pre nego što je tržište dostiglo vrhunac, a zatim palo.
Ostrvo je do sada, ove godine, primilo više od 1.200 prijava (što je rekord) kroz svoj Zakon o pojedinačnim investitorima, koji nove stanovnike oslobađa plaćanja poreza na kapitalnu dobit. Broj stanovnika SAD koji traže poreske olakšice u Portoriku se utrostručio u 2021.
Muškarac broji novac - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2021
EKONOMIJA
Istorijski dogovor: Poreski rajevi odlaze u istoriju — šta to donosi svetu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala