- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Politička korupcija nije uspela – ovo je početak cijepanja DPS-a

© AP Photo / Risto BozovicMilo Đukanović
Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 13.12.2021
Pratite nas
Povlačenje inicijative DPS-a za izglasavanje nepovjerenja Vladi Zdravka Krivokapića pokazuje da ova stranka nije uspjela da nađe svog džokera i realizuje političku korupciju, ocenjuje profesor Savo Marković, bivši jugoslovenski ministar pravde.
Marković kaže za Sputnjik da povlačenje predloga opozicije za izglasavanje nepovjerenja Vladi nije neko iznenađenje, ali jeste iznenađenje to što DPS prvi put nije uspio da realizuje političku korupciju.
„Ako se vratimo u prošlost, vidjećemo da im je to redovno uspijevalo, bilo na opštinskom, bilo na republičkom nivou. Prisjetimo se primjera političke korupcije nakon opštinskih izbora u Nikšiću – DPS-u fali poslanik, oni ga kupuju i od gubitnika izbora postaju pobjednici. Ili u Skupštini Crne Gore kada su kupili političara koji je kasnije nagrađen time što je bio ambasador u Kini. Da ne pominjemo imena, već samo da se podsjetimo pojava”, kaže Marković.
On ističe da je ovo prvi put da DPS nije uspio u korupciji, i da se takav ishod mogao očekivati, jer su mediji već počeli objavljivati naslove kako DPS nije uspio da nađe svog „džokera“.
„Možda je ovo jedna od pozitivnih tekovina parlamentarnih izbora 30. avgusta prošle godine, da se sužava prostor za političku korupciju, da ima sve manje ljudi raspoloženih da budu dio korupcije, da obrukaju i sebe i porodicu. Ovo sve ne znači da DPS neće opet pokrenuti inicijativu za nepovjerenje vlade… DPS tone sve dublje i dublje, i ovo danas je to pokazalo i ja vjerujem da će se ta partija podijeliti na dvije ili više stranaka”, kazao je Marković za Sputnjik.

Inicijativa povučena, ali rasprava buktala u Skupštini

Rasprava o povlačenju inicijative za izglasavanje nepovjerenja Vladi prenijela se u parlamentarne klupe.
Poslanik Slaven Radunović iz DF-a je kazao da mu je milo mi je da su građani Crne Gore mogli da se uvjere zbog čega je DF tražio pomjeranje inicijative o izglasavanju nepovjerenja Vladi, sa posljednje na prvu tačku dnevnog reda zasijedanja Skupštine – „da bismo izveli Demokratsku partiju socijalista na čistac, da bi pokazali da u vladajućoj koaliciji nema nikog ko bi s njima činio vlast”.
Radunović je rekao da su tražili da ta tačka, koja je po ranije predviđenom redu bila posljednja, bude prva kako bi „ogolili situaciju oko potencijalnih koalicija“ i kako bi u decembar, u pogledu skupštinskog rada, mogli da uđu „neopterećeni tom pričom“.
„S obzirom na to da su potrošene sve opcije za izlazak iz krize, ponudili smo da vratimo mandate građanima i da oni izaberu neki drugi sastav ovog parlamenta. Ukoliko bilo ko, samo iz parlamentarne većine, ima bolju ideju za izlazak iz krize, mi smo tu, ali ako te ideje nema, onda predlažemo da izađemo na izbore, osvojimo još jednom vlast i napravimo vladu koja će Crnu Goru da povede čvrstim korakom naprijed, da da odgovor zašto niko iz DPS-a nije procesuiran, zašto nema popisa, zašto temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom nije potpisan”, istakao je Radunović.
Marko Milačić (Prava Crna Gora) čestitao je „ovu veliku pobjedu građana Crne Gore“.
„Ko će da odgovara za ove tenzije u Crnoj Gori, dok ste vi (DPS) varali ovaj narod. Građani očekuju da Đukanović ustane i iz ini se građanima. Da, pregovaralo se. Građani su spriječili i ponosan sam na građane”, rekao je Milačić i izazvao brojne komentare poslanika tražeći da kažu ko je pregovarao.

Popović: Ovo je fijasko opozicije

Poslanik Liberalne partije Andrija Popović rekao je da želi da se izvini građanima.
„Ovo je danas fijasko opozicije i fijasko Demokratskog fronta: 40 poslanika opozicije i 27 poslanika DF-a, koji tvrde mjesecima da je ovo najgora moguća vlada u istoriji Crne Gore i ona je opstala. Imamo nebuloznu situaciju da je 14 poslanika okupljenih oko Demokratske Crne Gore i Građanskog pokreta URA pobijedilo 67 poslanika. To ne postoji u parlamentarnoj demokratiji, to se desilo danas”, kazao je Popović i ocijenio je da će te partije nastaviti da „vedre i oblače“ u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti.
Poslanik DF-a Predrag Bulatović ocijenio je da se DPS više nikada neće vratiti na vlast. On je ipak kritikovao rad vlade Krivokapića i kazao da je podržava 13 do 14 poslanika.
U DF smatraju da je Krivokapić neuspješan premijer i „zahvaljujući polugama iz Vlade“ Đukanović „može da drži govore“, kao što je onaj koji je održao Milačić.
Poslanik GP URA Miloš Konatar je komentarisao to što su se pominjali milioni nuđeni poslanicima da bi donijeli političku odluku.
„Imam problem jer je neko optuživao da neko pregovara i uzima novac. Molim sve one koji su govorili da neko pregovara da uzme novac – milion ili 21 ili jedan evro da izađe pred građane Crne Gore imenom i prezimenom i kaže ko je taj poslanik koji je pregovarao za novac. Ne samo za ovu inicijativu, nego za bilo koji akt u proceduri u Skupštini Crne Gore”, kazao je Konatar.
Ako se to ne učini, svu priču će, dodaje, smatrati političkim kukavičlukom i praznom pričom.
Poslanik Danijel Živković (DPS) ocijenio je da građani imaju dobru priliku da vide zbog čega je inicijativa povučena.
„Vi ste dijalogom i komunikacijom pokazali kakav je odnos između poslanika parlamentarne većine. Znate li ko je ovdje gubitnik? To su oni koji sjede u vladajućoj većini a ne podržavaju premijera Zdravka Krivokapića. On je u politički obruč stavio povlačenje inicijative. Vi ste gubitnici i taoci takve politike. Vi ćete biti odgovorni za nerad Vlade Zdravka Krivokapića. Dok tražite izdajnike u svojim redovima podnosite inicijativu za skraćenje mandata Skupštini”, kazao je Živković.
Skupština Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 13.12.2021
REGION
DPS povukao inicijativu za smenu crnogorske vlade
Predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija, 1920, 13.12.2021
REGION
Krivokapić: Vlada ostvarila pobjedu, ostavka jedino ako ne realizuju budžet do juna
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala