Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Počinje provera svih 500.000 državnih plata: Od januara startuje novi sistem

© Sputnik / Aleksandar MilačićDinari
Dinari - Sputnik Srbija, 1920, 13.12.2021
Pratite nas
Novi sistem koji će pratiti i staviti pod lupu svih 500.000 plata u javnom sektoru, kao i sve druge isplate naknada iz budžeta, startovaće u januaru naredne godine. I ovih dana na sistemu se radi i više nego intenzivno, a cela "priča" obuhvatiće više od 10.000 korisnika koji plate primaju iz državne kase.
Po prvi put na jednom mestu postojaće tačna evidencija o svim isplatama radnicima iz državne kase. Biće tu i plate, ali i sve druge naknade poput članstva u različitim odborima, putnih troškova, bonusa... Zahvaljujući novom sistemu, praktično će biti moguće u sekundi doći do svake isplate iz budžeta koja direktno ide u džep zaposlenog, bio on radnik na minimalcu ili prvi čovek institucije, prenosi Blic biznis.
"Moramo biti iskreni, čini nam se da nije bilo dovoljno inicijative ni kod njihovih osnivača, jedinica lokalne samouprave da na jedan, hrabar i radikalan način uđu u kontrolu poslovanja i da naravno slabosti koje registruju u tom poslovanju otklanjaju", istakao je državni sekretar Ministarstva privrede Dragan Stevanović.
Od januara će praktično biti kontrolisani rashodi i izvršene isplate za sve zaposlene u javnom sektoru u realnom vremenu, a samim tim otklonjena je mogućnost greške u obračunima zarada pre njihove isplate, kao i sve eventualne zloupotrebe.
Zoran Jeftić, predsednik Opštine Mali Zvornik kaže da će se znati gde se troši svaki dinar.
Uvid će imati opštine, ali i Ministarstvo privrede. Podatke sortirane po preduzećima sa određene teritorije, broju zaposlenih ili likvidnosti, softver će povlačiti automatski.
Kako su naveli u resornom Ministarstvu finansija koje je i zaduženo za ceo projekat, prve promene treba očekivati u sektoru rada, zapošljavanja i socijalne politike, a zatim u sektorima kulture i pravosuđa. U drugoj fazi novi obračun zarada i njihova bolja kontrola biće uvedeni u sektor prosvete, a nakon toga i u zdravstvo.
U poslednjoj fazi projekta projekat će dobiti i lokalne samouprave i i sve to biće završeno u narednih godinu i po dana odnosno do kraja 2023. godine.
Bojan Dimitrijević, član Fiskalnog saveta rekao je za RTS da je često bila praksa da se prihodi pretaču u tekuće rashode, u plate, a da se veoma malo izdvaja za investiranje i to je posle 2017. bitno poboljšano.
Ocena je i da nadzorni odbori tih preduzeća ispunjavaju formalnu, ali ne i suštinsku ulogu strateškog upravljanja, i zato su potrebni kvalifikovani ljudi koji se rukovode isključivo javnim interesom.
Na projektu će direktno raditi oko 3.000 ljudi, a projekat, je deo i dogovora Srbije sa MMF, koji poslednjih godina ima detaljan uvid u javne finansije naše države.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala