- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Lukašenko: Ako ne bude drugog načina da odgovorimo Zapadu, obustavićemo tranzit gasa u Evropu

© Sputnik / Pavel Bednяkov / Uđi u bazu fotografijaAleksandar Lukašenko
Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 13.12.2021
Pratite nas
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da bi Minsk mogao da obustavi tranzit gasa u Evropu ukoliko se zemlja zbog sankcija Zapada nađe u vanrednoj situaciji i ne bude drugog načina da odgovori.
„Ako se zbog sankcija koje oni uvode ili će uvesti u budućnosti nađemo u vanrednoj situaciji i ne budemo imali drugog izlaza, ni drugog načina da odgovorimo na njihove sankcije, primenićemo i tu oštru meru“, rekao je Lukašenko u intervjuu za tursku TV TRT, a prenela je Belta.
On je ranije rekao da su zapadne države protiv Minska uvele i peti paket sankcija i da pripremaju i šesti i sedmi paket, kao i da nije jasno koliko će ih još biti. Lukašenko je dodao da je to ekonomski pritisak kako bi se ugušila Belorusija, smenila ne samo vlast nego i državni sistem.
Podsetimo, SAD, Velika Britanija, Kanada i EU usvojile su nedavno novi paket sankcija protiv Minska zbog migrantske krize na granici republike sa Poljskom za koju Zapad optužuje Belorusiju. Na sankcionoj listi su se našli desetine beloruskih zvaničnika, organizacija i kompanija koje su, navodno, učestvovale u „hibridnom napadu“ na evropski blok slanjem migranata na granicu Poljske, Litvanije i Letonije.
Kao odgovor na to, pres-služba beloruske vlade saopštila je da Belorusija od 1. januara 2022. godine uvodi embargo na uvoz širokog spektra prehrambenih proizvoda iz zemalja koje su uvele sankcije protiv zvaničnog Minska.
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 10.12.2021
RUSIJA
Lukašenko: Pritisak Zapada na Belorusiju će rasti, moguće su i nove sankcije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala