- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kijev ljut: Putinova optužba o ukrajinskom dugu Rusiji – „neosnovana“

© Sputnik / Mihail Voskresenski / Uđi u bazu fotografijaMIP Ukrajine
MIP Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 13.12.2021
Pratite nas
Ne može se reći da Kijev nije ispunio obaveze prema Moskvi po pitanju predaje imovine SSSR-a, izjavio je ukrajinski ministar spoljnih poslova Oleg Nikolenko povodom optužbe Moskve da Ukrajina i dalje nije predala Rusiji imovinu koja je preostala od Sovjetskog Saveza, iako je ona isplatila sve spoljne sovjetske dugove.
Diplomata je naveo da je raspodela imovine Sovjetskog Saveza regulisana Sporazumom o sukcesiji spoljnog javnog duga i imovine iz 1991. godine. Prema tom dokumentu, Kijev je imao pravo na 16,34 odsto imovine države koja se raspala, dodao je on.
Kako je rekao u intervjuu za „Obozrevatelj“, Rusija i Ukrajina su 1994. godine potpisale „sporazum o nultoj opciji“. Po tom sporazumu, Moskva je trebala da isplati ukrajinski deo spoljnog duga SSSR-a prema stanju od 1. decembra 1991. godine. Istovremeno, Kijev je trebao da preda Rusiji svoj deo imovine Sovjetskog Saveza u trenutku njegovog raspada.
Nikolenko je istakao da Rusija „nije pružila“ informacije o vrednosti ukrajinske imovine, što je onemogućilo da Vrhovna Rada ratifikuje sporazum. S tim u vezi, on kaže da se ne može reći da Kijev ignoriše svoje obaveze prema Moskvi bez odgovarajućeg pravnog postupka.
Ranije je ruski predsednik Vladimir Putin izjavio da je Rusija pre roka otplatila spoljni dug koji je nastao devedesetih godina prošlog veka jer je želela da ojača svoj suverenitet. Prema njegovim rečima, Rusija je posle raspada SSSR-a isplatila dugove svih bivših sovjetskih republika računajući da će joj one preneti imovinu bivšeg SSSR-a. Međutim, kako je precizirao šef države, Ukrajina nije ispunila tu obavezu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala