- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Kako se Srbi dovijaju da uštede do 25 evra po rezervoaru

CC0 / Piksabej / Benzinska pumpa
Benzinska pumpa - Sputnik Srbija, 1920, 13.12.2021
Pratite nas
Tečni naftni gas je poskupeo za skoro 30 dinara od kako je počela 2021. godina. Sa cenom od preko 100 dinara po litru, ovaj energent skuplji je nego ikad, kako tvrde vozači. U pograničnim mestima, naši ljudi nalaze načina da uštede u – susednoj Republici Srpskoj.
Litar benzina košta 164,9 dinara u proseku u našoj zemlji, dizel je 173, a auto-gas oko 102 dinara. Do sad, ovako mala razlika između goriva i gasa nije zabeležena, navode kupci, a Sremci putuju do najbliže pumpe u Republici Srpskoj gde su cene značajno niže.
Tako za jedan pun rezervoar gasa od 45 litara u Srbiji treba izdvojiti 7.425 dinara, dok u susednoj Srpskoj, po trenutnim cenama, isti rezervoar košta 4.635 dinara, što je razlika od skoro 25 evra, piše Blic biznis.
Što se tiče gasa, poskupljenje je posledica drastičnog povećanja cene energenata na svetskom tržištu, kao i akciza. Za sada se i dalje isplati voziti na gas, ali postavlja se pitanje hoće li doći do daljih poskupljenja. Na pojedinim pumpama, gde je u januaru ove godine cena TNG-a bila 72 dinara, sada je i skoro 103.
Razlozi za toliko poskupljenje auto-gasa su drastično povećanje cena energenata na svetskom tržištu i akcize koje su u poslednjih 10 godina povećane dva i po puta, kaže zamenik predsednika Udruženja za TNG Ivan Brajović.
„Auto-gas je od januara ove godine poskupeo za 29 dinara u apsolutnom iznosu sa PDV-om i akcizom i sa cene od 72,5 dinara po litru 1. januara danas stigao do cene od 102 do 103 dinara po litru na benzinskim stanicama, što je nezabeleženo povećanje“, rekao je Brajović.
Naglasio je da je nagli skok cena energenata na svetskom tržištu sa 85 odsto uticao na povećanje maloprodajne cene tečnog naftnog gasa (TNG) u Srbiji ove godine.
On je naveo da su akcize u Evropi na ovu vrstu goriva minimalne i da svi moraju da ih poštuju, kako se ne bi na račun niže cene derivata veštački indukovala konkurentnost privrede.
„Taj minimalni iznos akciza u Evropi je znatno niži od iznosa u Srbiji, a u slučaju TNG-a čak trostruko. Minimalni iznos akcize preveden u dinare danas je 150 dolara po toni, a srpski je 435 dolara po toni“, kaže Brajović.
Gasovod - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2021
EKONOMIJA
Cena gasa u Evropi skočila iznad 1.200 dolara
Benzinska pumpa - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2021
EKONOMIJA
Mađarska ograničava cene benzina i dizela
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala