- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Inflacija ne miruje: Veliki pad turske valute za samo jedan dan

© Flickr / KorayGokhan Turska lira
Turska lira - Sputnik Srbija, 1920, 13.12.2021
Pratite nas
Turska lira je pala danas za čak sedam odsto, spustivši se u jednom trenutku na nov rekordno nizak nivo od blizu 15 lira za dolar.
Razlog je zabrinutost investitora vezanih za rizik nove ekonomske politike predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i očekivanog još jednog smanjenja referentne kamate u četvrtak.
S najnovijom oštrim padom, vrednost lire je prepolovljena u odnosu na kraj prošle godine, podgrevajući inflaciju te velike tržišne ekonomije u usponu, koja u velikoj meri zavisi od uvoza, prenosi Rojters.
Centralna banka je ranije držala kurs domaće valute ispod nivoa od 14 lira za dolar, intervenišući na deviznom tržištu prodajom dolara tri puta u poslednje dve nedelje, a najavila je da od ponedeljka u 7:30 časova po srednjoevropskom vremenu nema intervencija, preneo je Tanjug.
Lira je potonula na 14,99 prema dolaru, izgubivši 7,3 posto vrednosti od petka kada je zaključena na 13,889 lira za dolar. Tokom volatilnog jutrošnjeg trgovanja, turska valuta je blago smanjila gubitke i, prema poslednjim raspoloživim podacima, trguje se na nivou od 14,2895.
Očekuje se da će turska centralna banka ove sedmice smanjiti referentnu kamatnu stopu za još 100 baznih poena na 14 odsto, pokazala je anketa Rojtersa sprovedena u petak, uprkos inflaciji koja je skočila prošlog meseca na 21,3 odsto.
Investitori i štediše su zabrinuti zbog nedavnog agresivnog monetarnog popuštanja, pri čemu je centralna banka srezala referentnu kamatu za 400 baznih poena od septembra.
Erdogan je u više navrata pozvao na smanjenje kamate promovišući novi ekonomski plan čiji su prioriteti ekonomski rast, kreditiranje, proizvodnja i izvoz, ali je njegova politika naišla na oštre kritike brojnih ekonomista i opozicionih političara.
Turska, ekonomija, lira - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2021
EKONOMIJA
Haos u Turskoj: Zašto pada lira
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala