- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Devizne rezerve Srbije porasle na 16,45 milijardi evra

© Sputnik / Alekseй Suhorukov / Uđi u bazu fotografijaNovčanice od 5, 10 i 20 evra
Novčanice od 5, 10 i 20 evra - Sputnik Srbija, 1920, 13.12.2021
Pratite nas
Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su na kraju novembra ove godine 16,45 milijardi evra, što je za 175,3 miliona evra više nego u oktobru.
Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 144 odsto i više od šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko iznad standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, saopšteno je iz NBS.
Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) iznosile su na kraju novembra 13,93 milijarde evra i veće su za 76 miliona evra u odnosu na kraj prethodnog meseca.
Neto prilivi u devizne rezerve su u novembru ostvareni po osnovu devizne obavezne rezerve banaka u iznosu od 40,1 milion evra, donacija 16,8 miliona evra, prodaje državnih hartija od vrednosti na domaćem finansijskom tržištu 15,4 miliona evra, kao i po osnovu upravljanja deviznim rezervama i drugim osnovama (ukupno 119,2 miliona evra).
Na povećanje deviznih rezervi u novembru dodatno je uticao pozitivan efekat tržišnih faktora u neto iznosu od 231,8 miliona evra, u najvećoj meri po osnovu jačanja dolara prema evru za 3,1 posto.
Navedeni faktori, koji su u novembru delovali u smeru povećanja deviznih rezervi, bili su više nego dovoljni da pokriju odlive radi izmirenja deviznih obaveza države po osnovu deviznih kredita i drugim osnovima (ukupno 113 miliona evra), kao i po osnovu aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu (neto odliv 135 miliona evra).
Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u novembru iznosio je 701,2 miliona evra i bio je za 107,7 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. Tokom 11 meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 5,99 milijardi evra, prenosi Tanjug.
U novembru, kao i od početka ove godine, vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena. Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u novembru prodala 110 miliona evra. Posmatrano od početka godine, NBS je, radi održavanja relativne stabilnosti na deviznom tržištu, neto kupila 850 miliona evra.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala