- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Borelj: Najveći uspeh evropske diplomatije - zaustavljanje migranata na granici sa Belorusijom

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaMigranti pored ograde od bodljikave žice na belorusko-poljskoj granici
Migranti pored ograde od bodljikave žice na belorusko-poljskoj granici - Sputnik Srbija, 1920, 13.12.2021
Pratite nas
Šef diplomatije Evropske unije Žosep Borelj nazvao je zaustavljanje migrantskog talasa iz Belorusije u EU glavnim uspehom evropske diplomatije u 2021.
”EU je ujedinjena u podršci ukrajinskom teritorijalnom integritetu i suverenitetu. Ministri su jasno poručili da će svaka agresija protiv Ukrajine imati političke posledice i visoku ekonomsku cenu za Rusiju”, izjavio je Borelj.
On je nakon sastanka Saveta ministara spoljnih poslova EU ocenio da je trenutno najbitnije izbeći sukob na granici između Ukrajine i Ruske Federacije. Kako je naveo, EU se vodi motom: spremamo se za najgore, a očekujemo najbolje, kada je reč o nagomilavanju vojske sa obe strane rusko-ukrajinske granice.
”Sada smo u situaciji kada želimo da izbegnemo krizu i bilo kakvu vojnu intervenciju, jer ako do toga dođe teško će se zaustaviti”, upozorio je Borelj.
Kako je naveo, EU želi da pošalje jasan signal da u slučaju bilo agresije na Ukrajinu Rusija će se suočiti sa "najozbiljnijim posledicama i platiće visoku ekonomsku cenu".
Dodao je da se EU dogovara sa transatlantskim partnerima kada je reč o mogućoj reakciji na krizu na granici između Ukrajine i Rusije. On je najavio da će o ovom pitanju razgovarati i lideri EU na samitu koji se u četvrtak održava u Briselu.
Migranti na belorusko-poljskoj granici - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2021
RUSIJA
Mediji: NATO se boji da će Rusija odseći Baltik pomoću migranata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala