Andrićevo naliv pero na poklon Muzeju Nobelove nagrade

© AFP 2023Ivo Andrić
Ivo Andrić - Sputnik Srbija, 1920, 13.12.2021
Pratite nas
Naliv pero Ive Anrića iz lične kolekcije koja se čuva u njegovom spomen-muzeju u Beogradu biće trajno poklonjeno Muzeju Nobelove nagrade u Stokholmu, izjavila je večeras direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković.
"Praksa je da svaka zemlja koja ima svog nobelovca nešto od ličnih predmeta veoma malih dimenzija pokloni muzeju u Stokholmu. Mi smo nažalost u nekom malom zakašnjenju od 60 godina, ali ćemo pokloniti jedno malo naliv pero koje će podsećati na našeg nobelovca", rekla je Medakovićeva za Tanjug.
Prema njenim rečima, muzej na Andrićevom vencu 8 poseduje veliku kolekciju piščevih olovaka i pera, od kojih i neka luksuznija, a u Stokholm ide jedno od naliv pera "kojima je zaista pisao svoje radove, i to je korišćen predmet sa kojim je možda nastalo neko od čuvenih dela".
Inicijativa da se 60 godina od kako je Andriću uručena Nobelova nagrada za književnost u Stokholmu konačno tamo pošalje jedan predmet iz njegove kolekcije došla je na inicijativu ministarke kulture Maje Gojković.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala