- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Šta kažu devojke spremne da brane Srbiju, a ima ih sve više

© Foto : Sputnjiku ustupila Anastasija DimitrijevićVojne škole u Srbiji upisuje sve više devojčica
Vojne škole u Srbiji upisuje sve više devojčica - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2021
Pratite nas
Prvi put od osnivanja, Vojnu gimnaziju ove godine upisalo je više od 50 odsto devojčica. Na Vojnoj akademiji među kadetima trenutno je 39 odsto žena. Starešine kažu da su motivisane, vredne i uporne u želji da služe otadžbini. Istraživali smo zašto se pripadnice lepšeg pola u Srbiji sve češće odlučuju za školovanje u vojnim školama.
Milica Živanović iz Čačka je četvrti razred 46. klase Vojne gimnazije. U njenoj porodici, kaže, nema vojnika, ali se u okruženju, njenom društvu, puno pričalo o Vojsci Srbije, a da upiše Vojnu srednju školu presudilo je ipak to što joj je vojni poziv želja iz detinjstva.
„Sada je to postalo realnost i nešto čime se ponosim. Dalje sam mislila da nastavim školovanje na Vojnoj akademiji, na smeru vojno-elektronsko inženjerstvo. Smatram da je to dobro za budućnost države, kao i da na tom smeru ima najviše mesta za napredak“, kaže Milica.
Ona dodaje da su uslovi školovanja sjajni, ističe činjenicu da Vojna gimnazija, pored opšte i stručne nastave, ima i više od 30 sekcija koje đaci pohađaju posle časova. Ona se bavi streljaštvom i odbojkom.
Streljaštvo sam probala tek kada sam došla ovde, ranije nisam imala mogućnost da se oprobam u tom sportu, a odbojka je sa mnom od detinjstva, moja želja od prvog razreda osnovne škole, samo sam nastavila da je usavršavam u Vojnoj gimnaziji.“
© Foto : Sputnjiku ustupila Milica ŽivanovićMilica je ponosna što je đak Vojne gimnazije, sledeće godine planira da upiše Vojnu akademiju, smer vojno - elektronsko inženjerstvo
Milica je ponosna što je đak Vojne gimnazije, sledeće godine planira da upiše Vojnu akademiju, smer vojno - elektronsko inženjerstvo - Sputnik Srbija, 1920, 11.12.2021
Milica je ponosna što je đak Vojne gimnazije, sledeće godine planira da upiše Vojnu akademiju, smer vojno - elektronsko inženjerstvo

Sve više devojčica u vojnim školama

Iako ih nema više od dečaka, devojčica je sve više i u Srednjoj stručnoj vojnoj školi „1.300 kaplara“.
Anastasija Dimitrijević iz Leskovca je učenica drugog razreda 51. klase, na smeru RV i PVO. Za školu je čula na prezentaciji, učenici su iz Beograda došli u njen grad i predstavili školu, a ima i drugaricu koja je već upisala, pa gotovo da se nije dvoumila.
„Zapravo, za ovu školu sam se odlučila još odmalena, uvek mi je bio interesantan vojni poziv, mislila sam da bi bila čast da služim svojoj zemlji. Razmišljala sam, pre svega mi je bila želja da upišem Vojnu akademiju, ali sam Srednju stručnu vojnu školu videla kao nešto što bi bilo dobro prvo završiti, da bi mi na Akademiji bilo lakše“, objašnjava Anastasija.

Želja mi je da budem pilot

Kao odličan đak, mogla je da bira smer, kaže da joj je trenutno omiljeni predmet Opšta taktika:
© Foto : Sputnjiku ustupila Milica ŽivanovićRame uz rame sa dečacima u svim sportovima, obuka skijanja za učenike vojnih škola
Rame uz rame sa dečacima u svim sportovima, obuka skijanja za učenike vojnih škola - Sputnik Srbija, 1920, 11.12.2021
Rame uz rame sa dečacima u svim sportovima, obuka skijanja za učenike vojnih škola
„Tu se izučava osnovno znanje o vojsci, pravilo službe, upotreba vojske, kako se ona deli, sve najosnovnije što treba da znamo. Isto kao i u Gimnaziji imaju mnoštvo sekcija. U budućnosti mi je cilj Vojna akademija, želja mi je da budem pilot, pokušaću to da to ostvarim.“
Načelnik Vojne gimnazije Miroslav Ćitić kaže da se deca, između ostalog, za ovu školu opredeljuju zbog sjajnih uslova, da je Ministarstvo odbrane kroz investiciona ulaganja uložilo značajna sredstva kako bi uslovi školovanja bili na zavidnom nivou.
„Možemo se pohvaliti kompletno renoviranim internatom za smeštaj učenika i učenica, najmodernijom vazdušnom streljanom, izuzetnim sportskim kapacitetima, bogatom bibliotekom, savremenom čitaonicom, kao i uslovima za realizaciju nastave“, kaže ovaj pukovnik.
On dodaje da nije iznenađen činjenicom da je ove godine školu upisalo više devojčica, nego dečaka, jer se brojka poslednjih godina pomerala u korist devojčica. Ćitić ističe da devojčice imaju podjednake uslove smeštaja kao i dečaci, da ni u jednom segmentu školovanja ne postoji odvajanje po polu.
„Na prvom mestu Vojna gimnazija je prepoznata po izuzetnom obrazovanju, odnosno školskoj spremi sa kojom odlaze na Vojnu akademiju, jer se u školi stiču fundamentalna znanja koja su neophodna za uspešno školovanje u toj instituciji. Škola se može pohvaliti činjenicom da su naši učenici među najboljim kadetima Vojne akademije“, kaže s ponosom.
© Foto : Sputnjiku ustupila Anastasija DimitrijevićSrednje vojne škole najbolja su priprema za Vonu akademiju
Srednje vojne škole najbolja su priprema za Vonu akademiju - Sputnik Srbija, 1920, 11.12.2021
Srednje vojne škole najbolja su priprema za Vonu akademiju

Ljubav prema otadžbini

On dodaje da fenomen sve više žena u vojnim školama nije primećen samo u Srbiji. I druge evropske zemlje imaju slično iskustvo, jako je veliko interesovanje devojčica za vojne škole.

„Mislim da je prvenstveno ono što ih vezuje za srednjoškolsko vojno obrazovanje želja za dokazivanjem, da one zapravo žele da pokažu da mogu da obavljaju tu odgovornu dužnost kao i dečaci. Takođe, tu je i ljubav prema otadžbini, patriotske pobude koje postoje već u tom uzrastu, koje se kasnije kroz sistem vojnog obrazovanja nadograđuju.“

A ko će da brani zemlju ako su svi vojnici u suknji, pitanje je koje verovatno postavljaju oni koji su odrasli, vojsku služili, a možda i ratovali u starom sistemu?
Načelnik Vojne gimnazije kaže da ta škola ne ograničava broj kandidata za upis po polu, u zavisnosti od postignuća i sposobnosti ravnopravno se rangiraju. Dakle, imaju i isto znanje i sposobnosti.
„Devojčice su veoma motivisane za vojni poziv, vredne su, veoma uporne u postizanju zacrtanih ciljeva. A njihov krajnji cilj je častan vojnički poziv na dobrobit otadžbine Srbije. S pravom danas možemo reći da budućnost Vojske Srbije upravo ulazi na vrata Vojne gimnazije, bez obzira da li je reč o dečacima ili devojčicama, i jedni i drugi stiču znanje kao najjače oružje, na taj način žele ostvariti svoj krajnji cilj, da časno služe svojoj zemlji“, ističe pukovnik Ćitić.
Na kraju razgovora za Sputnjik učenice Vojne gimnazije i Srednje stručne vojne škole pitali smo zašto bi i drugima preporučile dolazak u njihovu školu. Obe kažu, pre svega zato što su sami uslovi školovanja i života u internatu izvanredni.
© Foto : Sputnjiku ustupila Anastasija DimitrijevićVećina učenika srednjih vojnih škola planira da edukaciju nastavi na Vojnoj akademiji
Većina učenika srednjih vojnih škola planira da edukaciju nastavi na Vojnoj akademiji - Sputnik Srbija, 1920, 11.12.2021
Većina učenika srednjih vojnih škola planira da edukaciju nastavi na Vojnoj akademiji
„S obzirom da je u prethodnom periodu internat renoviran, pruža mogućnost za učenje, bavljenje sportom, imamo sve uslove kako bi ispunili sve, postigli najbolje rezultate, a sa druge strane i imali detinjstvo, da se ono nastavi u Vojnoj gimnaziji, kroz druženje“, kaže Milica Živanović.

Osiguran posao

Anastasija Dimitrijević dodaje još jedan od razloga zašto bi vojna škola mogla da bude primamljiva onima koji završavaju osnovnu:
„Jedna od preporuka je to što ova škola pruža dosta beneficija. Posle nje imamo osiguran posao, Akademiju ne moramo da upisujemo, to nije obavezno, ne morate dalje, ako ne želite. Tu je i stipendija, imamo i različite obuke, kao što su obuka skijanja, plivanja i obuka vožnje. Sve je o trošku države.“
Vojna gimnazije je prvu generaciju devojčica primila na školovanje 2014. godine, sledeće će ispred Doma Narodne skupštine biti promovisane u prvi oficirski čin, jer su trenutno na četvrtoj godini školovanja u Vojnoj akademiji.
U Vojsci Srbije sa ponosom ističu i da je ove godine u mirovne misije širom sveta otišlo 14 odsto žena. One su izabrane kao najbolje, pored svih rigoroznih kriterijuma o psiho-fizičkim sposobnostima koje imaju međunarodne organizacije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala