- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bilo bi krvavije nego u Jugoslaviji: Putin upozorio šta bi se dogodilo s Rusijom ako bi se raspala

© POOL / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Kada bi došlo do raspada Rusije, posledice bi bile teže i krvavije nego u Jugoslaviji, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

„Sa sigurnošću može da se kaže da bi nam tada bilo veoma loše, sada se ne bismo borili za povećanje nataliteta, već bi se borili za opstanak. A tragičan primer Jugoslavije govori o tome da, ako bi se nama dogodilo ono što se desilo sa Jugoslavijom, imajući u vidu prirodu ruskog naroda, i ne samo ruskog, nego uopšte svih naroda koji žive na teritoriji Rusije, konfrontacija bi kod nas možda bila još žešća i krvavija nego usled raspada Jugoslavija“, istakao je Putin u filmu „Rusija. Novija istorija“ na televiziji „Rusija 1“.

Prema njegovim rečima, dok je bio direktor FSB-a video je da su određene snage na Zapadu želele da unište Rusku Federaciju. Kako kaže, one su direktno podržavale separatiste, kriminalce i teroriste, koji su činili sve da poljuljaju Rusiju.
S tim u vezi, predsednik Rusije je podsetio da separatizam na Kavkazu 90-ih godina nije bio slučajan, sve je to u značajnoj meri bilo povezano sa teškim nasleđem sovjetskog doba, sa prinudnim preseljavanjem naroda nakon rata.
„Severni Kavkaz je bio preplavljen raznim terorističkim grupama i teroristima sa Bliskog istoka. Stoga se zemlja, pored unutrašnjih političkih, ekonomskih, društvenih problema, suočila i sa agresijom međunarodnog terorizma i, faktički, sa veoma krvavim i okrutnim građanskim ratom“, konstatovao je.
Takođe je ukazao da su „poznati pokušaji borbe protiv separatizma i na Severnom Kavkazu, čak i oružanim sredstvima, borbe protiv međunarodnih bandi koje su inspirisale novi krug tog separatizma”.

CIA u ruskoj administraciji

U isto vreme, ruski lider je napomenuo da su predstavnici američkih specijalnih službi 1990-ih godina bili svuda. Kako kaže, strane specijalne službe pokušavale da prodru u sve oblasti.
„Nisam tada donosio te odluke, radio sam u Sankt Peterburgu kao zamenik gradonačelnika i nisam se bavio takvom visokom politikom. Ali da, naravno, bili su svuda i čak ako nisu bili zaposleni u američkoj Centralnoj obaveštajnoj agenciji (CIA), verovatno su izveštavali Stejt department i CIA o rezultatima njihovog rada“, rekao je Putin .
On je dodao da tada nisu morali da budu mnogo dovitljivi da bi negde stigli.
Istovremeno, predsednik je objasnio da je tada zaključen sporazum sa SAD, prema kojem su američki stručnjaci mogli da budu u nuklearnim preduzećima.
„Već smo imali sporazum. Potpisali smo međuvladin sporazum u okviru kojeg su američki stručnjaci bili prisutni u nekim preduzećima nuklearnog sistema. Bili su u našim preduzećima i dolazili tamo svakog dana, kao na posao“, napomenuo je ruski lider.
Putin smatra da je privlačenje stranih stručnjaka za rad u Rusiji uobičajena stvar, u tome nema ništa čudno niti ponižavajuće, ali je 90-ih to tretirano jednostrano, zbog čega su službenici CIA-e postepeno prodirali u vladine resore kao savetnici.
To je naročito bilo normalno 1990-ih, kada je zemlja sprovodila tržišne reforme, a nije bilo mnogo domaćih stručnjaka koji su se razumeli u tu temu, objasnio je predsednik. Prema njegovim rečima, bilo je teoretičara, a oni koji su stvarno radili u tržišnoj privredi mogli su da se prebroje na prstima ruke. Stoga je pozivanje stranih stručnjaka uobičajena stvar, konstatovao je šef ruske države.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2021
RUSIJA
Putin podsetio: Sve je bilo u redu, Jeljcina su tapšali po ramenu, a onda se desila Jugoslavija...
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala