- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Devedesetih smo bili u građanskom ratu

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaRuski predsednik Vladimir Putin
Ruski predsednik Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2021
Pratite nas
Rusija se devedesetih godina prošlog veka nalazila, praktično, u građanskom ratu, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin u dokumentarnom filmu "Rusija. Savremena istorija" koji je prikazan na televiziji "Rusija 24".
Kako je naveo, raspad SSSR je za njega, kao i za većinu građana, bio tragedija.
„Šta je raspad SSSR? To je raspad istorijske Rusije pod imenom Sovjetski Savez“, objasnio je Putin, i dodao: "Pretvorili smo se u potpuno drugu državu. Ono što sabiralo tokom hiljadu godina, u velikoj meri je izgubljeno".
„Situacija u celoj državi je bila vrlo teška. U svim sferama: u ekonomiji, policiji, vojsci… U suštini, država je bila u građanskom ratu“, rekao je Putin.
U evropskim državama, dodao je on, bili su sigurni da će Rusija da se raspadne.
„Šesnaest subjekata Ruske Federacije je proglasilo nezavisnost“, objasnio je Putin.
Predsednik Rusije je istakao da je „video karte“, nacrtane u Evropi, na kojima je Rusija bila podeljena na nekoliko samostalnih država.

„Međutim, nije bila stvar u kartama, već u razgovorima sa nekim kolegama - neću ih sada imenovati, jer mi ta osoba nije dala odobrenje da javno o tome govorim - ali jedan iz mojih kolega, predsednik jedne istočnoevropske države, na jednom od sastanaka direktno mi je rekao: za nas u Evropi nije postojalo pitanje da li će se Rusija raspasti ili ne, mi smo smatrali da je to neminovno. Bilo je samo pitanje kada će se to desiti i kakve će posledice imati po samu Rusiju, za njene delove i po okolni svet, jer, ipak je Rusija velika nuklearna sila“, sećao se Putin.

„Takvo je bilo raspoloženje i, po svemu sudeći, razlog za takvo raspoloženje, nažalost, im smo mi davali“, konstatovao je Putin.
Fotografiя Vladimira Putina v Volgogradskom voennom garnizonnom gospitale - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2021
RUSIJA
Putin otkrio: Radio sam i kao taksista
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala