- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Moja ljubav Nikola Tesla | Sputnjik intervju

© Sputnik / Olivera IkodinovićNikola Tesla
Nikola Tesla - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2021
Pratite nas
Gošća Sputnjika je Ana Atansković, autor knjige "Moja ljubav Nikola Tesla". Reč je o dnevniku Katarine Džonson, supruge Teslinog bliskog prijatelja, žene koja je naviše volela velikog naučnika.
Ana Atanasković usudila se da uradi portret Nikole Tesle kroz oči supruge novinara i pisca Roberta Andervuda Džonsona. Ovaj njujorški par izumitelju je pružio zaštitu i ljubav porodice, a Katarinina naklonost prema "Niku" ostala je zabeležena u pismima koja su razmenjivali.
Pitamo je kako je funkcionisao trougao u kome su bili Nikola Tesla, Katarina Džonson i njen muž.
Koliki je bio otpor naučne zajednice prema njenom istraživanju, jer biografi koji se bave Teslinim naučnim radom tvrde da je veliki izumitelj izbegavao žene, jer Atanaskovićeva piše i o prvim godinama koje je proveo u Americi.
Naočit i obrazovan, pun manira, Tesla je znao kako da se predstavi njujorškom društvu, a knjiga otkirva kako su na njega reagovale žene.
Saznajte kakav je bio Teslin odnos sa Katarinom Džonson, kakvu ulogu je imala u njegovom životu, kakva pisma i poklone joj je slao.
Saznajte i koje su bile poslednje reči žene koja je volela Teslu čija se pisma čuvaju u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu.
Otkrivamo i zašto je Tesla bio miljenik glumice Sare Bernar.
Autor je Senka Miloš.
Sputnjik intervju - Ana Atanasković
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala