- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Za Putina su unutrašnja pitanja važnija od razgovora sa Bajdenom

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaMoskovski Kremlj
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2021
Pratite nas
Ruski predsednik Vladimir Putin je tokom sastanka o ekonomskim temama, koji je održan uoči pregovora sa njegovim američkim kolegom, nazvao predstojeći razgovor sa Džozefom Bajdenom „protokolarnim događajem“, jer je unutrašnja situacija u zemlji važnija od međunarodnih pitanja, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Ma koliko da su međunarodni događaji složeni, za predsednika su ekonomska situacija, borba protiv inflacije, kao i socijalno-ekonomski položaj u zemlji mnogo važniji od razgovora sa Bajdenom. Bez omalovažavanja značaja tog razgovora“, objasnio je portparol ruskog lidera za televiziju „Rusija 1“.

Istovremeno, Peskov je naveo da je za sada rano govoriti o sastanku dvojice lidere uživo i podsetio da je nakon video-samita postignut dogovor da se „u vrlo bliskoj budućnosti da imenuju predstavnici od poverenja koji će nastaviti sa razgovorom o konfrontacionoj situaciji koja je nastala u Evropi oko Ukrajine.
„Predsednici su se dogovorili da će, nakon što predstavnici od poverenja počnu sa radom, morati još jednom da razgovaraju i to možda baš ponovo putem video-veze, taj format im se dopao. A susret uživo je pitanje budućnosti. Za sada je rano govoriti o tome“, dodao je.
Ruski lider tokom pregovora sa američkim kolegom nije morao operativno da traži bilo kakav materijal, Putin dobro vlada temom, istakao je Peskov. U isto vreme, Bajdenu su tokom razgovora prosleđeni određeni materijali, napomenuo je.

Demonizacija Rusije

Portparol Kremlja je govorio i o navodno predstojećoj invaziji Rusije na Ukrajinu.
On je objasnio da se eskalacija medijske napetosti oko ruskih trupa vrši u cilju dalje demonizacije Rusije i njenog pozicioniranja kao određene strane potencijalnog agresora.
Takođe je podsetio na Putinove reči da je NATO taj koji preduzima opasne pokušaje osvajanja ukrajinske teritorije povećavanja i povećavanja svog vojnog potencijala kod ruskih granica. „Govorimo o sopstvenoj teritoriji, o teritoriji Ruske Federacije i o Evropi, koja je naš zajednički dom. Amerikanci su sa druge strane okeana, to je predsednik imao na umu“, objasnio je Peskov.
Prema njegovim rečima, konceptualno shvatanje „crvenih linija“ predstavlja ozbiljno neslaganje između Rusije i SAD. Kako je rekao, Putin nije imao posebnih razloga za radost posle razgovora sa Bajdenom, situacija je veoma ozbiljna i zahteva stalnu pažnju ruskog lidera, koju on i posvećuje.
Podsetimo, šef ruske države održao je 7. decembra sastanak o ekonomskim pitanjima. Obraćajući se učesnicima sastanka, Putin je objasnio da nakon toga planira „protokolarni događaj“. Razgovor Putina i Bajdena bio je zakazan istog dana, uveče.
Sastanak lidera se odvijao putem video-veze i trajao je dva sata. Glavna tema bila je situacija oko Ukrajine, a lideri su razgovarali i o bilateralnim odnosima, sajber-bezbednosti i iranskom nuklearnom sporazumu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala