- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kako se Rusija izvukla iz kreditne jame devedesetih

© Fotolia / ElenaRDolar i rublja
Dolar i rublja - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2021
Pratite nas
Rusija je pre roka otplatila spoljni dug koji je nastao devedesetih godina prošlog veka jer je želela da ojača svoj suverenitet, saopštio je predsednik Rusije Vladimir Putin u dokumentarnom filmu „Rusija. Savremena istorija“ koji je prikazan na televiziji „Rusija 1“.
„Počevši od 2000. godine postepeno smo, korak po korak, počeli da oporavljamo privredu. Nastala je situacija da, ne samo da smo mogli da izmirimo sve naše kreditne obaveze, već smo počeli da pravimo takozvane rezervne fondove“, podsetio je on.
Na kraju 2005-2006. godine Rusija je sakupila već oko 500 milijardi rubalja ili oko 20 milijardi dolara po tadašnjem kursu.

„To su već bila solidna sredstva. Isplatilo nam se da pre roka vratimo dugove i time uštedimo na kamati. Da smo vraćali dugove u skladu sa planom otplate, platili bismo još 14 milijardi dolara kamate, a to smo jednostavno uštedeli“, rekao je Putin.

Po njegovim rečima, štednja na kamatama za kredite je bio prvi razlog zašto su se dugovi vraćali pre roka.
„Drugi razlog – kada država isplati dugove, skida se sa kreditne igle i povećava joj se suverenitet. Pod tri – mogućnost države da servisira svoje dugove odražava se na njen kreditni rejting koji joj daje mogućnost da uzima zajmove po mnogo povoljnijim uslovima“, objasnio je predsednik Rusije.
Svi ovi razlozi su podstakli Rusiju da vrati dugove pre isteka roka, zaključio je ruski lider.
Ruski predsednik Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2021
RUSIJA
Putin: Devedesetih smo bili u građanskom ratu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala