- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Spremite se za vrhunac – epska drama se razrešava u Abu Dabiju

© REUTERS / KAMRAN JEBREILILuis Hamilton i Maks Ferstapen
Luis Hamilton i Maks Ferstapen - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2021
Pratite nas
Odluka o šampionu Formule 1 za 2021. godinu pašće u nedelju na Velikoj nagradi Abu Dabija. U poslednjoj trci sezone takmičiće se 20 vozača, ali će sve oči biti uprte samo u dvojicu – Mercedesovog Luisa Hamiltona i Red Bulovog Maksa Ferstapena.
Posle skoro godinu dana napetosti u Formuli 1, posle mnogo drame, sudara, skandala, incidenata i neizvesnosti... Sve će se završiti na stazi „Jas Marina“ u Abu Dabiju.
Trka je na programu od 14 časova, tekstualni prenos moći ćete da pratite uživo na Sputnjiku, a evo šta je sve potrebno da znate pred njen početak – sem da će se u Abu Dabiju od F1 oprostiti legendarni Kimi Raikonen.

Hamilton – Ferstapen

Britanski i holandski vozač su bili glavni na gotovo svakoj od prethodne 21 trke u sezoni i pred poslednju su izjednačeni u poretku sa po tačno 369,5 bodova.
Hamilton dolazi iz Velike Britanije i ima 36 godina, dok Ferstapen dolazi iz Holandije i ima 24 godine.
Mercedesov vozač ima neverovatnih sedam titula, dok mladi as Red Bula traži prvi trofej sezone F1 i može da ga osvoji upravo u nedelju.
Hamilton je ove sezone osvojio osam trka (Bahrein, Portugal, Španija, Velika Britanija, Rusija, Brazil, Katar, Saudijska Arabija), a Ferstapen devet (Emila Romanja, Monako, Francuska, Stirija, Austrija, Belgija, Holandija, SAD, Meksiko).
Britanac je u velikom naletu pred Abu Dabi, pošto je uspeo da nadoknadi veliki zaostatak i da trijumfuje na poslednje tri trke F1.

Drama

Iako je cela sezona bila napeta, drama dostiže vrhunac u samoj završnici.
Na nedavno završenoj trci u Sao Paolu videli smo diskvalifikaciju Hamiltona u pretkvalifikacijama, uprkos kojoj je uspeo da osvoji Veliku nagradu Brazila.
Istovremeno je kažnjen i Ferstapen, koji je morao da plati 50.000 dolara jer je dodirnuo Luisov bolid nakon završetka kvalifikacija.
Prošle nedelje u Džedi se desio novi niz incidenata, nakon čega je Britanac ponovo bio najuspešniji.
U Saudijskoj Arabiji su viđena čak dva incidenta, bilo je nekoliko prekida trke uz čuvene crvene zastavice, a pri kraju je Holanđaninu naređeno da zbog prethodnog prekršaja preda prvo mesto Hamiltonu usred vožnje.
On je tada odlučio da „testira kočnice“ neposredno ispred Hamiltona i zbog toga je dobio udarac u leđa bolida, ali i kaznu od deset sekundi nakon trke zbog nesportskog ponašanja, što na njegovu veliku sreću nije bilo dovoljno da sklizne sa druge pozicije, dok je Hamilton uprkos sudaru završio kao prvi.

Kvalifikacije za Abu Dabi

Odlična priprema za „glavno jelo“ bile su poslednje kvalifikacije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.
Ferstapen je u trećim kvalifikacijama odvezao brutalno brz krug od 1:22.109 i tako došao do pol pozicije sa jednim od najboljih performansa cele sezone.
Iza njega je završio Hamilton, koji će krenuti trku sa drugog mesta, a odmah za njima Lando Noris iz Meklarena, Serhio Peres iz Red Bula, Karlos Sains iz Ferarija, Valteri Botas iz Mercedesa...

Šta kažu u Mercedesu i Red Bulu?

„Uvek je dobro voziti ovako, ali nema nikakvih garancija za sutra, i dalje očekujem veliku borbu. Nadam se da ću imati dobar start i da ću zbog toga imati i sjajnu trku“, izjavio je Maks Ferstapen.
„Ovo je bio jedan od najboljih Maksovih krugova cele godine, ali to moramo da iskoristimo u trci. Znamo koliko je Mercedes dobar na ovoj traci, koja je jedna od Luisovih najboljih, tako da moramo da se fokusiramo i nadam se da ćemo uraditi dovoljno da bi pobedili“, rekao je predsednik Red Bula Kristijan Horner.
„Maks je danas odvezao sjajan krug sa kojim nisam mogao da se takmičim, ali mislim da smo u dobroj poziciji. I dalje sam u prvom redu za sutra...“, izjavio je Luis Hamilton.
„Sada je 1-0 za njih, oni su imali savršene gume u poslednjem krugu, zavetrina je bila savršena i zato su na pol poziciji. Srećan sam što mi počinjemo na srednje tvrdim gumama. Imaćemo malu nepogodnost na startu, prvih šest, sedam krugova, ali ćemo moći više da izdržimo“, kazao je Toto Volf, prvi čovek Mercedes-Benza.
Preminuo Frenk Vilijams
Mladi Kinez je doneo „kofer novca“ i pretekao dvojicu Rusa
Mladi Rus nosi traume iz Amerike: „To se samo njemu dešava“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala