- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Demanti Kijeva: Vašington ne vrši pritisak za autonomiju Donbasa

© Sputnik / Irina Geraщenko / Uđi u bazu fotografijaZnak na ulazu u grad Donjeck
Znak na ulazu u grad Donjeck - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2021
Pratite nas
Ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov demantovao je medijske izveštaje da Vašington vrši pritisak na Kijev da dodeli Donbasu poseban status ili veću autonomiju kako bi „nastavio zaustavljene mirovne pregovore“.
„Reznikov takođe negira da je Kijev bio pod bilo kakvim pritiskom Sjedinjenih Američkih Država da dodeli poseban status ili veću autonomiju okupiranim regionima Donbasa“, piše „Fajnenšel tajms“ kojem je Reznikov dao intervju.
Ranije je agencija AP, pozivajući se na američke zvaničnike, sapštila da će Sjedinjene Američke Države verovatno izvršiti pritisak na Kijev da zvanično da deo autonomije Donbasu.
Zakon o posebnom statusu Donbasa Vrhovna rada je usvojila 2014. godine, ali on i dalje nije stupio na snagu.
Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.
Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.
Sastanak Bajdena i Zelenskog - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2021
RUSIJA
Zelenski: Najvažnija je „lična uloga“ Bajdena u rešavanju sukoba u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala