- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Američki „Samit za demokratiju“ usmeren protiv Rusije i Kine

© AP Photo / Evan VucciAmerički predsednik Džozef Bajden na virtuelnom "Samitu za demokratiju"
Američki predsednik Džozef Bajden na virtuelnom Samitu za demokratiju - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2021
Pratite nas
„Samit za demokratiju“ koji su organizovale Sjedinjene Američke Države imao je antirusku i antikinesku orijentaciju, njegov glavni cilj za američku elitu bio je da ubede sebe da se ceo svet i dalje ravna prema SAD, izjavio je prvi zamenik sekretara Saveta bezbednosti Rusije Jurij Averjanov.
„‘Samit za demokratiju‘ nosi antiruski i antikineski naboj“, rekao je Averjanov u intervjuu za „Rusku gazetu“.
Ali glavni cilj Bele kuće je drugačiji, dodao je on.
„Američka elita pokušava da ubedi sebe da je njihova zemlja i dalje jedina supersila, da je njena globalna dominacija neosporna i da se ceo svet upravo ugleda na Vašington“, objasnio je Averjanov.

Američka vojna dominacija nije apsolutna

Prema njegovim rečima, Sjedinjene Američke Države shvataju da kratka era američke hegemonije, koja je nastupila nakon završetka Hladnog rata, neumitno odlazi u prošlost.
Američka vojna dominacija u svetu više nije apsolutna, u mnogim oblastima Amerikanci moraju da sustignu Rusiju i Kinu, istakao je Averjanov.
On je dodao da Amerika postepeno gubi i ekonomski uticaj.
„Na svetskoj političkoj sceni glas Vašingtona više čak ni pojedinačni strateški partneri Sjedinjenih Američkih Država ne doživljavaju kao konačnu istinu, a da ne pominjemo druge igrače“, rekao je on.

Mešanje u unutrašnje poslove drugih zemalja

Averjanov je objasnio da će obaveze zemalja-učesnica „Samita za demokratiju“ biti usmerene na olakšavanje mešanja Sjedinjenih Američkih Država u unutrašnje stvari drugih zemalja.
Kako je naveo, SAD su bile selektivne u pozivanju zemalja na samit.
Na pitanje sa čime je to povezano, Averjanov je odgovorio da će to „očigledno biti obaveze usmerene na olakšavanje američkog mešanja u unutrašnje stvari“.

Digitalni NATO

Ruski diplomata smatra da Sjedinjene Američke Države zapravo postavljaju temelje za stvaranje digitalne alijanse poput NATO-a, gde će suverenim državama biti oduzeto pravo da donose odluke.
On je podsetio da se na „Samitu za demokratiju“ detaljno razgovaralo o sektoru visokih tehnologija.
„Ideja je jednostavna: ako želite da Bela kuća prizna vašu državu kao demokratsku, uvedite takve tehnološke standarde kako bi Sjedinjenim Američkim Državama bilo ugodno da brane demokratiju u vašoj kući. Na primer, da utiču na izbore u vašoj zemlji ili kontrolišu medije“, objasnio je Averjanov.
„Faktički se postavljaju temelji za stvaranje digitalnog saveza sličnog NATO-u u kome će suverenim državama jednostavno biti oduzeto pravo da donose odluke i naređeno da žive po pravilima koja će im pisati Gugl, Epl ili Amazon. Eto to vam je takozvana demokratija po američkim standardima“, zaključio je on.
Virtuelni „Samit za demokratiju” koji su organizovale SAD uz učešće više od sto zemalja, ali bez Rusije i Kine, održan je pre nekoliko dana. Ideja da Amerikanci održe samit o demokratiji kritikovana je u Rusiji, Kini i drugim zemljama. Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova nazvala je patetičnim i ciničnim pokušaje Vašingtona da utvrdi ko je demokratska zemlja, a ko nije, posebno u svetlu očiglednih problema sa stanjem demokratije i ljudskim pravima u Sjedinjenim Američkim Državama i na Zapadu uopšte. Portparolka je navela da je cilj samita suprotstavljanje Zapada nezavisnim zemljama i podrivanje uloge UN.
Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da samit koji su organizovale SAD izaziva raskol i konfrontaciju u svetu, a mađarski ministar spoljnih poslova, koji nije dobio poziv za taj događaj, napomenuo je da Budimpešti nije potreban „sudija” za procenu stanja demokratije.
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2021
RUSIJA
Rusija: Amerika prvo da reši svoje probleme, pa tek onda da organizuje „Samit za demokratiju“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala