- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ubica tenkova: Ruska protivkrovna mina PTKM-1R /video/

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaTenkovi M1 Abrams na međunarodnim vojnim vežbama u Letoniji
Tenkovi M1 Abrams na međunarodnim vojnim vežbama u Letoniji - Sputnik Srbija, 1920, 11.12.2021
Pratite nas
Ruske protivkrovne mine PTKM-1R spadaju u novu generaciju protivtenkovske municije i napadaju najmanje zaštićene delove tenkova ili samohodnog artiljerijskog oruđa, a to su krovovi, saopštila je kompanija „Rosoboroneksport“.
Te mine se spolja znatno razlikuju od uobičajenog oružja slične namene. Napravljene su u obliku transportno-lansirnih kontejnera opremljenih akustičkim i seizmičkim senzorima za pronalaženje ciljeva. Bojevi elementi u njima takođe imaju infracrvene i radarske senzore.
Kako se navodi, PTKM-1R se postavlja ručno na udaljenosti od pet do 50 metara od mesta gde postoji mogućnost da će proći neprijateljska oklopna tehnika. Smatra se da to znatno otežava otkrivanje mina. Kada se približe neprijateljska borbena vozila, napad se vrši samo na one koje prema buci i vibracijama terena odgovaraju zadatim parametrima, precizira kompanija.
S tim u vezi, dodaje se da ispaljeni bojevi elementi lete balističkom putanjom i istovremeno toplotni i radarski senzori skeniraju područje. „Rosoboroneksport“ navodi da kada je objekat otkriven, bojeva glava eksplodira i cilj se pogađa odozgo.
Mina je visine 510 milimetara, prečnik bojevog elementa je 220 milimetara, a težina mine iznosi 19,9 kilograma. Eksplozivna supstanca je teška 2,8 kilograma. Probija oklop debljine 70 milimetara.
Municija ima programirano samouništenje, a u borbenom stanju može da provede najviše 10 dana.
Tenk T-72 MS - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2021
RUSIJA
Ruski minopolagač „Krpelj“ može da zaustavi neprijateljsku jedinicu u jednom dahu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala