Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ružić: Zakon o obrazovanju uskoro pred Skupštinom Srbije

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICPrvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić
Prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić - Sputnik Srbija, 1920, 11.12.2021
Pratite nas
Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja naći će se na skupštinskoj raspravi 20. ili 21. decembra, najavio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.
Ružić je, komentarišući to što je forum beogradskih gimnazija pozvao ministarstvo na čijem je čelu da razmotri mogućnost izmene ovog zakona u cilju ukidanja zaključivanja ocena na kraju polugodišta, rekao da je ministarstvo otvoreno za razgovore na tu temu.
„Ali situacija trenutno nije takva da ćemo u ovim izmenama i dopunama zakona pristupiti tim intervencijama“, naveo je Ružić.
Ružić je rekao da ovaj zakon jasno definiše da se ocene zaključuju na polugodištu i na kraju godine i poručio da svaki zakon može da se promeni, ako je to racionalno, argumentovano i temeljeno na činjenicama.
On je dodao da će ministarstvo uzeti u obzir inicijativu Foruma beogradskih gimnazija, koja je zasnovana na određenom istraživanju, kada bude videlo šta su nalazi tog istraživanja.
Ministar je potvrdio da će se od 13. decembra u svim osnovnim i srednjim školama, u svim jedinicama lokalne samouprave, primenjivati neposredni model nastave, kao i prethodnih nedelja.
„Mislim da je to dobar pokazatelj da je obrazovni sistem vitalan, rezistentan prema virusu korona, pre svega zahvaljujući predanosti nastavnika i vannastavnog kadra, ali i disciplini i odgovornosti dece i razumevanju roditelja“, rekao je u emisiji „Tanjug Tačno“ Ružić.
Govoreći o Timu za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola, Ružić je rekao da je on sastavljen od referentnih predstavnika Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović-Batut“ i predstavnika Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i naglasio da on u kontinuitetu radi.

Bez državne mature 2022.

On je naglasio i da neće biti državne mature 2022. godine.
„Doneli smo odluku da pomerimo taj rok iz razloga što to nije sazrelo“, rekao je Ružić i dodao da Srbija ima ekspertsku i finansijsku podršku EU za taj projekat i da se on sprovodi kako bi državna matura u potpunosti imala sertifikacioni i kvalifikacioni aspekt za 65.000 svršenih srednjoškolaca, koliko ih ima svake godine.
Upitan da prokomentariše to što je od 2. do 8. decembra registrovano 1.454 dece zaražene virusom korona, Ružić je naveo da je naizgled velika cifra, ali da je proporcionalno mali broj zaraženih.
Ministar je naglasio da Srbija nije izgubila nijedan školski niti akademski dan i ocenio da to našu državu, kako je ocenio, stavlja u red uspešnih sistema obrazovanih društava koja su se na pravi način suočila sa ovim izazovom.
Ružić je ponovio da školski raspust počinje 31. decembra, a drugo polugodište 24. januara, dok u AP Vojvodina raspust, kao i početak polugodišta, kreću sedam dana ranije.

O reformi sistema plata u javnim službama

Govoreći o reformi sistema plata u javnim službama, koja je započela u vremenu dok je bio na čelu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, a još nije do kraja sprovedena, Ružić je naglasio da je uvođenje platnih razreda i platnih grupa važno sa aspekta pravičnosti, a da ono veoma dotiče i ministarstvo koje sada vodi.
„Svake godine, poslednjih pet, šest godina se tačno zna koliko su sektorska povećanja plata, ovo godine je sedam odsto“, rekao je Ružić.
Ružić je dodao i da ne može da govori da li će i nakon narednih izbora zadržati ministarski mandat, jer to kako je pojasnio, ne treba da bude manir ozbiljnih političara jer se ne radi o pijaci.
Govoreći o svom radu na čelu Ministarstva prosvete on je pojasnio da nije u ovako kratkom vremenskom periodu bio u poziciji da lično uspe, kao i da sistem ne može da se bazira na pojedincu, ali da je vlada već duže posvećena većem ulaganju u obrazovanje, u nauku, a kao primere naveo Fond za nauku i Fond za inovacione delatnosti i nove infrastrukturne projekte, kao i model dualnog obrazovanja koji je uspešno prepoznat od privrednih subjekata u različitim sektorima.
Škola - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2021
DRUŠTVO
Ukida li se zaključivanje ocena na polugodištu
Đaci prvaci u školi - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 10.12.2021
SRBIJA
Tim za škole doneo odluku kako će đaci u Srbiji pohađati nastavu iduće nedelje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala