- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

RS spasava dejtonsku BiH, a Zapad hoće od nje da napravi protektorat NATO-a

CC0 / Balkan Photos / BiH
BiH - Sputnik Srbija, 1920, 11.12.2021
Pratite nas
Potez koji je povukla RS je prvi korak u pokušaju uspostavljanja ustavnosti i uvođenja BiH u ustavni poredak, komentar je advokata Goran Petronijevića, nakon što je Narodna skupština RS usvojila Deklaraciju o ustavnim principima. Deklaracijom je potvrdila povratak svih nadležnosti koje joj pripadaju po Dejtonskom sporazumu, a oduzete su joj.
Petronijević napominje da je oduzimanje nadležnosti od RS, na silu ili na neki drugi način, samo narušavanje Ustava BiH.

RS svojim postupkom spasava BiH

„Tu je tačka razbijanja BiH kao međunarodno priznate države, a ovo što je uradila Skupština RS i što dalje pokušava da uradi je uspostavljanje ustavnosti i pokušaj da se spasi BiH kao samostalna i međunarodno priznata država u okviru Dejtonskog ustava“, objašnjava Petronijević.
Naš sagovornik kaže da je nametanjem zakona i oduzimanjem ingerencija od RS upravo i rušena BiH i da nije ništa prirodnije nego da se pokuša da se ti zakoni eliminišu iz pravnog poretka kako bi se uspostavila ustavnost.

„BiH u poslednjih dvadeset godina, ako ne i duže, živi u neustavnom periodu, a pričaju o tome kako neko drugi hoće da razbije državu. Državu razbijaju oni koji su donosili ovakve odluke na štetu RS i protiv Dejtona i to uz asistenciju i nagovor dela međunarodne zajednice, napominje Petronijević.

Naš sagovornik naglašava da iako je ovo poslednji pokušaj da BiH kao država opstane, neki će pokušati da to prikažu suprotno, kao pokušaj rušenja BiH, samo zato što to ne odgovara njihovim interesima.
„Oni su ispod žita kršenjem Ustava i međunarodnog okvira Dejtonskog sporazuma na silu otimali ingerencije RS, ali i hrvatskog entiteta, tako da su u potpunosti narušili onaj osnovni dejtonski koncept — dva entiteta, tri naroda“, podseća sagovornik Sputnjika.
Petronijević takođe objašnjava da nijedan zakon koji je do sada donet u BiH nije imao ustavnu potporu, jer nije menjan Ustav BiH.

Slede li sankcije?

„Ne može se zakonom koji je protivustavan menjati Ustav, već obrnuto. Tako da ovo što pokušava RS da uradi je prvi korak u vraćanju BiH kao samostalne, međunarodno priznate države u ustavnopravni poredak. Ništa dalje, zaključuje Petronijević.

O usvajanju deklaracije o prenosu nadležnosti i drugim koracima koji su vezani za takve odluke, govorili su i predstavnici OHR-a i PIK, a tzv. visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit izjavio je kako će svaki pokušaj otcepljenja biti sankcionisan.
Diplomata u penziji i direktor Srpskog spoljnopolitičkog kruga Milisav Paić smatra da će sada sa svih strana krenuti udari na RS i Milorada Dodika, a ne bi ga iznenadile ni sankcije.

„Sigurno je da je ovo hrabar korak RS, jer je očigledno da je urušavanje statusa RS došlo do granice gde je ostala bez svih važnih prerogativa koji joj po Dejtonskom sporazumu i Aneksu 4 pripadaju, a što je potvrđeno i Rezolucijom u SB UN, napominje Paić.

On veruje da ovaj korak RS neće naići na odobravanje pre svega Bošnjaka i njihovih mentora, jer su oni krenuli putem unitarizacije BiH, kako bi lakše pristupili NATO paktu.
„Osnovni cilj Zapada je da BiH bude protektorat NATO snaga i da praktično demokratski izbrani organi u BiH, a posebno u RS nemaju nikakva legitimitet da vode nezavisnu politiku, već da se ona diktira iz međunarodnih centara moći“, smatra sagovornik Sputnjika.

Odluka RS će ubrzati stvari u BiH

Nema sumnje, napominje on, da će posle ove odluke RS stvari da se ubrzaju, a u kom pravcu, to ćemo videti, mada vidimo da je najavljena poseta britanskog specijalnog izaslanika Sarajevu, što sigurno ne sluti na dobro.

„Zapad već duže vreme govori o duhu Dejtona, a ne o Dejtonskom mirovnom sporazumu i to o duhu Dejtona kako ga oni čitaju, a oni ga čitaju tako da BiH vide kao svoje uporište na Balkanu. Dakle, ne radi se tu samo o BiH, jer svako normalan koji pročita Dejtonski sporazum, reći će da je RS u pravu što želi da povrati nadležnosti koje su joj oduzete odlukama nekih visokih predstavnika, a oni sebe vide kao nadvlast u BiH koja dezavuiše demokratske institucije te zemlje i praktično ometa njeno funkcionisanje, smatra Paić.

Prema njegovim rečima, niko neće da prizna da je ovo što je uradila RS u stvari spas za BiH, jer im to ne odgovara, odnosno ne uklapa im se u koncept koji su oni zamislili. Pritom su zaboravili da se svet promenio od devedesetih, kada su Amerika i Nemačka bile jedine sile koje su pitane za sve.

Šest meseci za novi Ustav

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u petak zaključke u vezi sa informacijama o prenosu nadležnosti, tako da se zakoni i drugi propisi kojima je izvršen prenos nadležnosti sa RS na institucije BiH neće primenjivati na teritoriji Srpske. Parlament RS usvojio i Deklaraciju o ustavnim principima.
Narodna skupština Republike Srpske zadužuje Vladu Republike Srpske da u roku do šest meseci uputi na razmatranje i usvajanje u Narodnu skupštinu Republike Srpske zakone i druge propise koji će omogućiti nesmetano funkcionisanje Republike Srpske. Zakoni i drugi propisi kojima je izvršen prenos nadležnosti sa Republike Srpske na institucije BiH neće se primenjivati na teritoriji Republike Srpske od dana stupanja na snagu zakona i drugih propisa iz tačke 2. ovih zaključaka.
U usvojenoj Deklaraciji o ustavnim principima Narodna skupština zadužuje Vladu RS da, u koordinaciji sa predsednicom Republike Srpske, pripremi tekst Ustava RS kojim će se potvrditi sve nadležnosti Republike Srpske, izuzimajući nadležnosti koje po Ustavu BiH pripadaju BiH.
Novim Ustavom Republike Srpske, između ostalog, Banjaluka će biti određena kao glavni grad Republike Srpske, a Pale kao prestonica Republike Srpske.
Na sednici su razmatrane četiri informacije, nakon čega su usvojeni zaključci u vezi s pravosudnim institucijama, odbranom i bezbednošću, te indirektnim porezima. Opozicija nije prisustvovala glasanju. Glasala su 52 poslanika, od kojih je 49 iz vladajuće koalicije podržalo zaključke.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala