Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Završene blokade puteva, manji incident u Beogradu

© Sputnik / Lola ĐorđevićProtest na auto-putu kod Gazele
Protest na auto-putu kod Gazele - Sputnik Srbija, 1920, 11.12.2021
Pratite nas
Učesnici današnjih protesta, koji su se okupili na poziv Ekološkog ustanka, blokirali su danas autoput kod mosta Gazela u Beogradu u oba pravca, kao i više putnih pravaca u drugim gradovima Srbije. Blokada je završena posle sat vremena.
Posle završene blokade na poziv Ekološkog ustanka, na autoputu u Beogradu pojavile su se osobe koje sebe zovu predstavnicima narodnih patrola i ponovo blokirale saobraćaj.
Došlo je i do incidenta, kada je jedan vozač pokušao da prođe kroz grupu od 20-ak osoba i udario jednu osobu. Okupljeni su šutirali automobil, udarali transparentima po njemu i slomili stakla, a posle pustili vozilo da prođe, preneo je Tanjug.
Oni su blokirali autoput kod mosta Gazela u smeru ka Štark areni, a posle 15 minuta sklonili su sa ulice, posle čega je saobraćaj pušten.
Izveštači Tanjuga javljaju da je na ulicama bio manji broj građana nego prethodne subote, a u većini gradova protest je protekao mirno.
Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka ponovio da je osnovni zahtev protesta povlačenje i brisanje projekta "Rio Tinta" iz prostornog plana Loznice i zabrana eksploatacije litijuma na teritoriji čitave Srbije.
U Novom Sadu građani su blokirali kružni tok na raskrsnici Bulevara Evrope i Bulevara patrijarha Pavla.
U Kragujevcu učesnici protesta su blokirali magistralni put Kragujevac-Kraljevo u centru grada, kao i prethodne subote.
Predstavnici nekoliko ekoloških organizacija, građanskih inicijativa i građani blokirali su Ibarsku magistralu u Preljini kod Čačka.
Blokirani su bili pojedini putevi i u Šapcu, Valjevu, Nišu, Užicu, Leskovcu, Smederevu, Leskovcu, Somboru, Subotici...
Vlast je usvojila prvobitne zahteve organizatora protesta da se izmene zakoni o referendumu i eksproprijaciji, a zahtev novog protesta je da se međunarodnoj rudarskoj kompaniji „Rio Tinto“ ne dozvoli eksploatacija litijuma.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala