- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Kupci automobila, pazite! Prevaranti na internetu „izbijaju“ na hiljade evra iz džepa

Polovni automobili - Sputnik Srbija, 1920, 11.12.2021
Pratite nas
Ako kupujete polovan automobil, čuvajte se moguće prevare na internetu koja može da vam „izbije“ i više hiljada evra iz džepa. Prevaranti na sajtovima za trgovinu polovnjacima prave lažne naloge i navodno prodaju vozila „u dolasku“ iz inostranstva po znatno nižim cenama, za koja traže visoku kaparu. Ne nasedajte. Dok ne vidite auto – ne dajte pare.
Kako „Sputnjik“ saznaje, na sajtu za prodaju polovnjaka „Polovni automobili“ do skoro je postojao nalog „prodavca“ sa širokom lepezom automobila koji su, navodno, „u dolasku“ iz inostranstva i koji su, navodno, bili na prodaju po najmanje 5.000 evra nižim cenama nego što zaista vrede.
Iako niža cena isprva budi razne sumnje o automobilu i njegovom vlasniku među potencijalnim kupcima, danas nije nemoguće naći vozilo koje se prodaje za manje para.

Prodaja automobila „u dolasku“

Zbog toga se jedan kupac zainteresovao za kupovinu jednog od mnogobrojnih automobila s tog naloga, ali kada je hteo da ga kapariše u iznosu od najviše 10 odsto od ukupne cene, odnosno 800 evra, „prodavac“ to nije privhatio, već je tražio konkretnu sumu: 2.600 evra.
Kupac je odustao od kupovine tog automobila, ali je nedugo potom primetio da je nalog tog „prodavca“ sa svim automobilima koje je, navodno, nudio nestao sa sajta, što ga je navelo da posumnja da je verovatno reč o prevari tj. da je neko izdvojio vreme da napravi lažni nalog na sajtu, prevario nekoga da plati „kaparu“ i, na kraju, obrisao nalog, ugasio broj i nestao.
Sa sajta „Polovni automobili“ ističu da administratori sajta redovno kontrolišu oglase, ali da se zbog velikog broja oglasa koji se svakodnevno postavljaju situacije poput te povremeno događaju, zbog čega oni redovno objavljuju tekstove o tome kako da građani prepoznaju nepravilnosti u oglasima koje ukazuju na moguću prevaru i prijave im potencijalni problem.
„Česti indikatori prevare su previše niska cena, zahtev za davanje kapare na neviđeno, neubedljivi razlozi hitnog preseljenja u inostranstvo uz komunikaciju isključivo putem imejla, plaćanje troškova transporta ili nabavke dokumentacije za automobil koji se nalazi u inostranstvu“, predočavaju za „Sputnjik“ sa sajta „Polovni automobili“.
Naravno, iza takvih oglasa ne stoji nužno prevarant. Zato mogući kupci uvek treba da provere svu dokumentaciju o vozilu, cene istog modela na drugim oglasima i prodavca, bez obzira na to da li je reč o fizičkom ili pravnom licu, kao i da pogledaju automobil uživo pre davanja kapare i sklapanja kupoprodajnog ugovora.
„I da je neko prevaren, potpuno je suludo da neko plati auto, a da ga ne vidi ili da ne vidi gde je ta firma, kolika je, ima li stolove, stolice, zaposlene, hodnike... To je kao da ste meni dali 2.600 evra. Ja bih vam se zahvalio i rekao: ‘Ovo još nikad nisam video’. On treba da nađe onoga kome je uplatio pare. Tu mora da ima priznanicu na ime čoveka koji je uzeo novac ili fakturu kojom je platio automobil“, kaže Dragan Milutinović, novinar RTS-a koji prati automobilizam.
© Sputnik / Aleksandr Krяžev / Uđi u bazu fotografijaKupci uvek treba da provere svu dokumentaciju o vozilu, cene istog modela na drugim oglasima i prodavca i da pogledaju automobil uživo pre davanja kapare i sklapanja kupoprodajnog ugovora.
Automobili  - Sputnik Srbija, 1920, 10.12.2021
Kupci uvek treba da provere svu dokumentaciju o vozilu, cene istog modela na drugim oglasima i prodavca i da pogledaju automobil uživo pre davanja kapare i sklapanja kupoprodajnog ugovora.

Prevare u Srbiji

Sa sajta „Polovni automobili“ predočavaju da se pokušaji prevare zasnivaju na tome da oglašeni automobil zapravo ne postoji ili na tome da se prikriva da nešto nije u redu sa vozilom, kao i da ne postoje određeni modeli koji se koriste za prevaru:
„Na primer, prodavac može imati dug koji ne namerava da plati, te zbog toga nećete moći da registrujete auto ili se prikriva kvar koji nije jednostavno kratkom proverom utvrditi. Tu su i moguće prevare sa neocarinjenim automobilom sa stranim tablicama. Prodavci tvrde da auto, s važećom ili isteklom registracijom, može regularno da se ocarini i registruje kod nas, ali da oni trenutno nemaju vremena da se time bave, pa ga zato prodaju po tako niskoj ceni“.
Milutinović kaže da sajtovi preko kojih se obavlja trgovina polovnim automobilima obično nemaju mogućnosti da provere da li su prodavci verodostojni ili nisu i podvlači osnovne uslove koji treba da budu ispunjeni prilikom kupovine: da se automobil nalazi tamo gde se prodaje, da su brojevi šasije i motora očitani i da je pregledan u AMSS.
„Bez toga ne bih savetovao nikome da kupuje polovan automobil, jer kad prođe AMSS pregled to znači da je apsolutno uparen s Interpolom, gde se vidi da taj automobil nije kraden u inostranstvu“, napominje Milutinović za „Sputnjik“.
Sa sajta „Polovni automobili“ predočavaju da retko dobijaju prijave o prevari tj. da „ozbiljnije osnovane prijave“ dobijaju svega jednom do dva puta godišnje:
„Ako se posumnja na prevaru, uključuju se i prodajni savetnici koji kontaktiraju s klijentom da bi utvrdili da li je u pitanju greška, pogrešno unet podatak ili informacija u opisu oglasa, te se takve stvari koriguju. Ipak, da bi se sprečile prevare, potrebno je da i potencijalni kupci budu pažljivi prilikom sklapanja kupoprodajnog ugovora. Ako dobijemo dokaz da je reč o prevari, oglašivač se odmah uklanja s našeg sajta, a zakonodavstvo Srbije je nadležno za sve sporove“.
Prijavljivanje sumnjivih ili netačnih oglasa na sajtu „Polovni automobili“ obavlja se klikom na ikonicu u samom oglasu ili putem imejla ili telefona.
SRBIJA
Koliko su polovnjaci poskupeli, i šta nas očekuje posle nove godine
Polovni automobili - Sputnik Srbija, 1920, 28.11.2021
EKONOMIJA
Beograd dobija sajam polovnih vozila
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala