- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Plenković: U BiH idem s porukom o celovitosti

© AP Photo / Francisco SecoAndrej Plenković
Andrej Plenković - Sputnik Srbija, 1920, 11.12.2021
Pratite nas
Hrvatski premijer Andrej Plenković danas je, uoči posete BiH, rekao da u tu zemlju odlazi sa porukom o celovitosti BiH, potrebi za dijalogom i smanjenjem napetosti.
"Poruka s kojom idemo u BiH je ona o znaku i signalu prijateljstva, dobronamernosti, dobrosusedstva, saradnje, poruka o celovitosti BiH, ali i poruka da se sva tri konstitutivna naroda osećaju dobro i adekvatno zastupljeno", rekao je novinarima Plenković, koji će sutra otputovati u BiH, a prenosi Hina.
"Mislimo da je BiH potreban novi izborni zakon i fokus na unutrašnje reforme, koje će dovesti do ispunjavanja 14 mera za dobijanje statusa zemlje kandidata za EU. To će ne samo ojačati evropske perspektive BiH, nego doneti i jedan novi zamah optimizma društvu i povećanje funkcionalnosti BiH. To je u interesu svih naroda u BiH, svih građana BiH, svih suseda i nas", poručio je Plenković.
Na pitanje novinara da li izjave hrvatskog predsednika Zorana Milanovića i njegova podrška srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku mogu da ugroze uspešnost njegovog puta u BiH, Plenković je rekao da on vodi "konzistentnu" politiku prema BiH, koja uključuje dijalog, ostvarivanje prava Hrvata u BiH i deeskalaciju napetosti.
"Svako dizanje tenzija u našem susedstvu se odražava i na zemlje u okruženju. Jedna od njih smo mi", naveo je Plenković.
Plenković, koji u BiH putuje u trenutku kada su zategnuti odnosi između Milanovića i političara u BiH zbog njegovih izjava o genocidu u Srebrenici, rekao je da su pojedine izjave Milanovića sramotne i ocenio da je jako loše ako to pređe granicu i ugrozi kredibilitet Hrvatske, prenosi Tanjug.
"Moj dolazak nije dizanje tenzija, nego suprotno. U BiH idem nakon intenzivnih međunarodnih aktivnosti. Radimo veliki međunarodni napor, ovo je širi napor da se pozicioniramo kao razuman akter koji smiruje tenzije i daje doprinos tamo gde može", poručio je Plenković.
Milanović je u više navrata rekao da "postoje genocidi i genocidi" i da bi, ako se zločin u Srebrenici naziva genocidom, onda bi, kazao je, za one teže poput Jasenovca trebalo smisliti novi naziv.
Mapa Balkana - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala