- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Objavljeno kada Hrvatska prelazi na evro

CC0 / piksabej / Evro
Evro - Sputnik Srbija, 1920, 11.12.2021
Pratite nas
Potpredsednik Vlade i ministar finansija Hrvatske Zdravko Marić izjavio da je zakon o evru u fazi izrade i da bi njegov nacrt trebalo da bude objavljen sredinom januara dok se njegovo donošenje očekuje u aprilu iduće godine.
Uz taj zakon biće potrebno promeniti 46 zakonskih i više od 70 podzakonskih akata pre samog uvođenja evra, rekao je Marić na konferenciji „Hrvatska kao deo evrozone“ održanoj u Rovinju.
Vlada je 1. januar 2023. godine odredila kao datum kada bi Hrvatska trebalo da bude spremna za ulazak u evrozonu, što je potvrdio i Marić, a objava zvanične odluke o ulasku Hrvatske u evrozonu očekuje se sredinom iduće godine.
„Od tog trenutka Hrvatska praktično ulazi u završnu fazu i sav ovaj posao koji radimo moramo još da ubrzamo jer je puno posla pred nama“, rekao je Marić, podsećajući da će biti potrebno povući gotovo milijardu i sto miliona komada kovanica kuna i 500 miliona novčanica kuna.
Prema njegovim rečima, od avgusta iduće godine će, kroz zakon o evru, biti regulisana obaveza dvojnog iskazivanja cena, što je jedan od načina da se ublaže pritisci na inflaciju, objavio je hrvatski „Tportal“.
„Prvog januara 2023. preko noći prebacujemo se na evro i još dve nedelje će trajati dualni opticaj, građani će moći da plaćaju u kunama, a nakon toga samo u evrima. Razdoblje dualnog iskazivanja cena trajaće minimalno godinu dana“, precizirao je Marić.
On je rekao da otvoreno treba da se raspravlja o temi ulaska u evrozonu.
„Kao što je bio dug put ulaska u EU, tako je mnogo koraka potrebno napraviti za ulazak u evrozonu, ali prije svega zbog toga što je to dobro za naše gospodarstvo“, kazao je Marić.
Nikola Tesla - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2021
Hrvati odlučili: Nikola Tesla na kovanicama
Koronavirus utiče na pad berze - Sputnik Srbija
Sve o domaćoj i svetskoj ekonomiji

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala