- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

"Morava" se povlači iz proizvodnje struje iz uglja i prelazi na gas

© Sputnik / Jevgenij Bijatov / Uđi u bazu fotografijaTermoelektrana
Termoelektrana - Sputnik Srbija, 1920, 11.12.2021
Pratite nas
Međunarodnim ugovorom o Energetskoj zajednici i strateškim dokumentima Srbije predviđena je dekarbonizacija proizvodnje električne energije. "Elektroprivreda Srbije" u skladu sa ovim propisima planira da do 2023. godine povuče pojedine termoelektrane iz procesa proizvodnje i zameni ih postrojenjima na gas.
Termoelektrane "Morava" i "Kolubara A" su prve koje će zahvatiti proces dekarbonizacije. Kako navode iz EPS-a, umesto proizvodnje struje iz uglja, gas predstavlja najbolje, za sada prelazno, alternativno rešenje. Stara infrastruktura može efikasno da se iskoristi, a novi pogoni obezbeđuju približno istu proizvodnu snagu.
Za ovu svrhu EPS je raspisao tender za uslugu izrade Generalnog projekta sa prethodnom studijom opravdanosti i idejnog rešenja gasne elektrane "Morava".
Kako se navodi u tehničkoj dokumentaciji, cilj izrade dokumentacije je definisanje tehničko-tehnološkog rešenja za instaliranje novog gasno-parnog kotla, izbor optimalnog rešenja, definisanje plana izgradnje i određivanje troškova, prenosi Ekapija.
Novi blok na gas imaće proizvodnu snagu od 120 megavata.
Uz izradu tehničke dokumentacije predviđena je i izrada prethodne studije izvodljivosti koja treba da pruži kompletnu analizu mikrolokacije, sve urbanističke aspekte i uklapanje novog pogona u proizvodni sistem.
Termoelektrana  - Sputnik Srbija, 1920, 21.10.2021
EKONOMIJA
Umesto u penziju, „Morava“ i „Kolubara“ bi mogle u rezervu — da uskoče kad zagusti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala