- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Zabrinuti smo zbog nagomilavanja američkih vojnika u Grčkoj

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaMoskovski Kremlj
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 11.12.2021
Pratite nas
Rusija je zabrinuta zbog nagomilavanja američkih vojnika na teritoriji Grčke i prebacivanja vojne tehnike u istočnu Evropu preko luke Aleksandropulis, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Problem je jednostavan. Koncentriše se sve više i više vojnika NATO i SAD na vašoj teritoriji. Prevozite stotine i hiljade jedinica vojne tehnike preko Aleksandropulisa. Otvarate nove baze za NATO, dok Alijansa u isto vreme nas naziva neprijateljem. I NATO formuliše svoj glavni cilj a to nije ništa drugo do obuzdavanje Rusije. Zabrinuti smo zbog toga. Morate da nas razumete“, rekao je Peskov u intervjuu za grčku TV ANT1.

Na konstataciju novinarke da Atinu takođe brine to što Rusija isporučuje Turskoj sisteme S-400, Peskov je napomenuo da je to odbrambeni sistem.
„Ono što se prebacuje preko Aleksandropulisa nije odbrambeno naoružanje. Ja bih tako odgovorio“, rekao je portparol Kremlja.
Na pitanje kakvu reakciju očekuje od Grčke u slučaju da EU uvede sankcije Rusiji zbog Ukrajine, portparol Vladimira Putina je istakao da se Rusija odnosi prema zvaničnoj Atini kao partneru, prijateljskoj zemlji i da bi želela da tako i ostane.
Dodao je da je Grčka suverena zemlja i da ima pravo da donosi suverene odluke, odgovarajući tako na pitanje da li se očekuje da Grčka zauzme drugačiji stav u odnosu na Brisel.
Podsetimo, preko grčke luke Aleksandropulis sada je u toku najveće prebacivanje američkih snaga u istoriji.
Kroz ovu luku će proći 120 helikoptera i hiljade različitih borbenih vozila, vojnici koji će biti upućeni u istočnu Evropu.
Ranije je grčki ministar odbrane Nikos Panajotopulos izjavio da baza u Aleksandropulisu služi interesima Amerike u regionu i radi bolje kontrole.
Peskov je dao intervjuu grčkoj TV pre nedavnog susret ruskog predsednika Vladimira Putina i grčkog premijera Kirijakosa Kicotakisa u Sočiju.
Pogled na Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2021
RUSIJA
Rusija ima pravo na bezbednost: Putin objasnio posledice članstva Ukrajine u NATO
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala