- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Zvezda ugrožava primat balkanskog vladara iz Zagreba

© Sputnik / Lola ĐorđevićMilan Borjan
Milan Borjan - Sputnik Srbija, 1920, 11.12.2021
Pratite nas
O istorijskom uspehu Crvene zvezde i plasmanu u osminu finala Lige Evrope bruji region. Kaznena ekspedicija Dejana Stankovića odolela je Bragi u čuvenom „Kamenolomu“ čime je zabeležila ozbiljan skok na UEFA rang listi – 35. mesto, čime se opasno približila suverenom balkanskom fudbalskom vladaru Dinamu iz Zagreba.
„Modri“ su sinonim za uspeh na ovim prostorima kada je najvažnija sporedna stvar na svetu u pitanju, samo što isto to postaje i šampion Srbije koji ozbiljno ugrožava primat hrvatskog kluba.
Kapa dole Dinamu za sve urađeno, ali izgleda je došlo vreme da komšije dobro obrate pažnju kako to radi Crvena zvezda koja je 1991. godine pokorila Evropu, a iste godine popela se i na krov sveta što nikome s ovih prostora nije pošlo za nogom.
(Ne)očekivani odlazak Vladana Milojevića u decembru 2019. godine, koji je udario ozbiljne evropske temelje sa Zvezdom gde je za tri sezone dvaput uveo klub u Ligu šampiona, dok je u Ligi Evrope uspeo da prezimi, postavio je debelo pitanje ko i kako posle njega?
Bio je Zvezdin Klark Kent na kojeg čak i fizički neodoljivo podseća. Čim je stigao u Beograd i bacio se na posao 5. juna 2017. godine uspeo je da posle deset godina vrati posrnulog giganta iz Ljutice Bogdana gde mu je i mesto – u Evropu!
Zvezda je pod komandom Vladana Milojevića uspela u Ligi Evrope u konkurenciji sa Arsenalom, Kelnom i BATE Borisovom da osvoji devet bodova i domogne se nokaut faze, gde se kao nepremostiva prepreka u šesnaestini finala ispostavio CSKA iz Moskve.
Ali onda već sledeće sezone nastavak evropskog sna i dve Lige šampiona. Nešto što je do tada na Marakani bila misaona imenica, pretočilo se u realnost. Čuveno zvezdano veče u Salcburgu i eliminacija daleko bogatijeg kluba iz Austrije (2:2), pa onda borba sa Liverpulom, nokaut ispostaviće se prvaka Evrope, i ona dva čuvena gola Milana Pavkova na Marakani, dueli sa PSŽ i Napolijem. Marakana je videla Nejmara, Bufona kojem je čak i Marko Gobeljić zatresao mrežu, pa će imati šta da priča naslednicima...
Sve je to bila škola koju su prošli Borjan, Rodić i drugovi, koja im je pomogla da steknu dragoceno evropsko iskustvo i da tu dođu gde jesu. Tu gde im je mesto. Gde pripadaju!
Jer, decenijama je Dinamo Zagreb sinonim za evropske uspehe i neverovatne transfere u Lige petice, gde je Zvezda trenutno i dalje daleko.
Ali, ovde je reč o evropskim uspesima, a tu je srpski šampion i te kako prišao Zagrepčanima koji su 31. na UEFA rang listi, dok je Zvezda četiri mesta ispod, ali su recimo ispod nje na pomenutoj lestvici giganti poput Milana, Marseja, Seltika, Valensije, Olimpijakosa...
Naravno, ne treba potceniti niti zanemariti da je Dinamo prošle sezone u Ligi Evrope napravio senzaciju eliminisavši Totenhem predvođen Žozeom Murinjom za plasman u četvrtfinale.
Zvezda je sada u osmini, videćemo da li će biti kadra da reprizira taj poduhvat hrvatskog diva. Umnogome će na to uticati ime rivala koje će biti poznato nakon žreba.
Dolazak Stankovića u decembru pre dve godine, učinio je da se odlazak Milojevića ne oseti. Kako na rezultatskom polju, tako i na fudbalskom bojištu.
„Sa Dejanom Stankovićem smo dobili tačno ono što smo očekivali. Novu energiju, novu strast. To što je preživeo kao igrač u jednoj od najjačih liga na svetu pokušava da pretoči ovde kod nas u Crvenoj zvezdi. On je za mene prijatno iznenađenje jer je kao početnik uspeo da to što vidi od svoje fudbalske filozofije prenese na igrače i da oni to prihvate. Nametnuo se od starta kao autoritet sa jasnim zahtevima, tako trenira i to se videlo već u prvom meču protiv Čukaričkog da forsira visok presing, mnogo trčanja“, pričao je svojevremeno generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić, koji je glavni „krivac“ za povratak legende kući.
Uklesao je Deki sebe u Zvezdinu istoriju odavno kao igrač, a sada je uspeo nešto još teže da to učini i kao trener.
Prvo je ekipu u debitantskoj sezoni uveo u Ligu Evrope, pošto ga je Omonija posle penal ruleta (4:2) „saplela“ na Kipru na putu ka Ligi šampiona.
Kao uteha je stigla Liga Evrope gde je Zvezda igrala u grupi sa Gentom, Hofenhajmom i Slovanom i uspela da se domogne šesnaestine finala. Tu je naletela na slavni Milan.
I nije se obrukao Stankovićev tim. Naprotiv! Bio je ravnopravan rival i eliminisan je bez poraza zbog gola u gostima. Milan je u Beogradu dvaput pogađao mrežu (2:2), dok je na San Siru bilo 1:1.
Ipak, i to je bila škola koja je sada stigla na naplatu. Zvezda je ove sezone pod trenerskom palicom vizionara Dejana Stankovića bez problema na terenu ispisala diplomski rad koji je odbranila na krajnjem severu Portugalije protiv Brage.
„Da sam profesor, dao bih desetku svojim igračima. Desetku za zalaganje, požrtvovanje, veru, odricanje. Momci su bili fenomenalni, protiv odlične ekipe. Braga je zaista odlična ekipa. Četvrti u njihovom prvenstvu. Spremali smo sve scenarije, čim smo primili onaj gol, pomerili smo granice“, poručio je ponosni Stanković.
Nije bilo panike, ekipa je znala šta radi u svakom trenutku, nije „gubila glavu“ već se držala svog oprobanog i osvedočenog sistema igre, čak i u situaciji kada su brojne povrede „krojile tim“ crveno-belih.
Stanković nije kukao, hrabro se suočio sa svakim problemom kao i njegovi ratnici na terenu koji su izvojevali pobedu u najvećoj bici protiv žilave Brage, te su sa prvog mesta otišli u osminu finala.
„Posle Barija, ovi momci su ispisali istoriju. To je ta utakmica i to je taj momenat. Da je bilo teško – jeste. Uspeli smo da skupimo snagu, da budemo organizovani. Ovo je pobeda za sve crveno-bele koji znaju da pate, ali i da se raduju sa Crvenom zvezdom. Ovo je veliki uspeh kluba, pre svega velike čestitke mom stručnom štabu koji je 24/7 sa momcima. Osvojiti 11 bodova u ovoj grupi i otići u osminu finala, nije lako. Svaka čast mojim momcima. Svašta može da se desi, ja sam realista u životu, mi moramo još dosta da radimo, da se odmorimo, ali o tome kasnije. Ne znam šta bih rekao od sreće, doći u Zvezdu, biti kod kuće i zajedno ispisati istoriju, nisam svestan, tek ćemo svi biti. Ovo je moj najveći uspeh. Bilo je lepih momenata, ali ovo je ono pravo“, istakao je Stanković.
Malo je nedostajalo da se Crvena zvezda i Dinamo Zagreb sastanu u plej-ofu Lige šampiona u avgustu ove godine, ali su na kraju i jedni i drugi pali pred Šerifom.
Zvezda je rezultatski podbacila protiv tima iz Tiraspolja, dok su "modri" preživeli Legiju, ali su u plej-ofu elininisani od Šerifa. U Zagrebu nije bilo golova, da bi u Moldaviji usledila prava katastrofa Zagrepčana i poraz ubedljivim rezultatom 3:0.
Ponovo se Liga Evrope ispostavila kao utešna nagrada. I jedni i drugi su uspešno prebrodili grupnu fazu.
Dinamo koji je u ozbiljnom padu forme i nedavno je promenio trenera posle ostavke Damira Krznara, pokorio je London gde slavio je protiv Vest Hema u poslednjem kolu (0:1).
To je bilo dovoljno da klub sa Maksimira ode u šesnaestinu finala, i ko zna možda ples kuglica ponovo spoji dva najveća balkanska kluba, ovoga puta u Ligi Evrope.
Sigurno da bi to bio spektakl kakav nije viđen još od devedesetih i raspada velike Jugoslavije. Dinamo je ekspert za Evropu, ali Zvezda je porasla i sve više podseća na one najčuvenije generacije koje su lupale recke na evrosceni, pa bi svašta moglo da se desi... Navijači bi nedvosmisleno bili 12. igrač na utakmicama „kod kuće“, pošto bi ti mečevi bili okarakterisani kao mečevi visokog rizika pa bi protekli bez gostujućih navijača.
Navijači Crvene zvezde - Sputnik Srbija, 1920, 10.12.2021
SPORT
Đurđevdan i vatreni doček za Zvezdine heroje /video/
UEFA rang lista – nacionalni koeficijenti - Sputnik Srbija, 1920, 10.12.2021
SPORT
O ovome smo mogli samo da sanjamo – srpski fudbal na korak do istorijskog uspeha!
Fudbaleri Crvene zvezde pred početak duela sa Bragom u Ligi Evrope - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2021
SPORT
Noć za pamćenje – Zvezda preko Brage do osmine finala Lige Evrope!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala