- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

CIA nakon 20 godina menja fokus: Agenti se obučavaju za „tihi“ rad u Rusiji i Kini

© REUTERS / Dado RuvicCIA
CIA - Sputnik Srbija, 1920, 11.12.2021
Pratite nas
Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA), koja je više od 20 godina fokusirana na borbu protiv terorizma, revidira metode obuke i pripreme obaveštajaca kako bi se fokusirala na Rusiju i Kinu, prenosi američka televizija Si-En-En, pozivajući se na izvore upoznate sa situacijom.

Kako se navodi, mnogi bivši oficiri američki obaveštajci smatraju da se potrebno vratiti na tradicionalni, „tihi“ rad koji je neophodan za prikupljanje obaveštajnih podataka o „kompleksnim“ državama poput Kine.

Izvori televizije navode da će ta promena omogućiti CIA da obezbedi dobar obaveštajni rad daleko izvan Sjedinjenih Država, konkretno u zemljama Zapadne Afrike gde Kina aktivno usmerava svoje investicije.
Ističe se da je u proteklih 20 godina agencija pripremala obaveštajce za suprotstavljanje islamističkim terorističkim grupama, međutim sada bi glavni akcenat trebalo da bude prikupljanje obaveštajnih podataka.
Kina, konstatuju izvori Si-En-Ena, predstavlja najveći problem za CIA, ali ne i jedini. U decembru 2020. godine američke vlasti izdvojile su 300 miliona dolara za „suprotstavljanje uticaju Kine“ i 290 miliona dolara za isto suprotstavljanje Rusiji.
Kako bi se poboljšao rad agencije, obaveštajci će prolaziti obuku u skladu sa svojom specijalizacijom za konkretan geografski region. Posebna pažnja biće posvećena učenju lokalnih jezika, kao i rešavanju konkretnih zadataka sa kojima se obaveštajac može susresti.
Pored toga, navodi televizija, CIA namerava da uključi više govornika mandarinskog jezika (najrasprostranjeniji dijalekat kineskog), da investira u tehnologije kao i da se fokusira na prikupljanje informacija o ljudima.
Međutim, Si-En-En ne navodi kako će se nove metode CIA odraziti na rad agencije vezan za Rusiju.
Američka Centralna obaveštajna agencija fokusirala se na borbu protiv terorizma u svom radu nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. godine. Prema pojedinim izvorima, nove metode pripreme označiće povratak na nekadašnji rad CIA, pre 2001. godine.
Direktor CIA Vilijam Berns - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2021
SVET
Šef CIA: Osedeo sam zbog Rusije i Irana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala