- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Amerika u trci sa Francuskom: Zeleno svetlo za prodaju četiri ratna broda Grčkoj

© SputnikStejt department
Stejt department - Sputnik Srbija, 1920, 11.12.2021
Pratite nas
Vlada SAD dala je zeleno svetlo za moguću prodaju četiri ratna broda Grčkoj, čime je ušla u nadmetanje sa Francuskom, koja je u septembru postigla preliminarni dogovor o prodaji tri ratna broda grčkoj vojsci.
U saopštenju Stejt departmenta se navodi da je odobrena potencijalna prodaja četiri ratna broda sa pratećom opremom, ukupne vrednosti od oko 6,9 milijardi dolara, samo tri meseca nakon što su predsednik Francuske Emanuel Makron i premijer Grčke Kirjakos Micotakis potpisali sličan sporazum, prenosi agencija Katimerini.
Vašington je, takođe, pristao i na mogući dogovor u vrednosti od oko 2,5 milijardi dolara o modernizaciji četiri grčke ratne fregate klase MEKO.
U saopštenju se precizira da će ugovor biti zaključen "sa pobednikom međunarodnog tendera" grčkog Ministarstva odbrane za modernizaciju vojne opreme, što implicira da sporazum koji su 28. septembra objavili lideri Francuske i Grčke nije konačan.
U septembru su SAD postigle tripartitni bezbednosni sporazum za Indo-pacifički region, koji uključuje nabavku podmornica na nuklearni pogon za Australijsku mornaricu.
Tim sporazumom, nazvan AUKUS, otkazan je ugovor koji su potpisali Pariz i Kanbera o isporuci francuskih konvencionalnih podmornica australijskoj mornarici, u vrednosti od desetine milijardi evra, što je izazvalo ozbiljno nezadovoljstvo i bes u Francuskoj, preneo je Tanjug.
Predsednici Džozef Bajden i Emanuel Makron u Rimu - Sputnik Srbija, 1920, 30.10.2021
SVET
Izvinjenje koje ništa ne košta: Da li je Bajden uspeo da povrati poverenje Francuza
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala