- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Američki trend na tržištu nekretnina u Srbiji

CC0 / Pixabay / Naselje — ilustracija
Naselje — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 11.12.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Pored rasta cena i masovne gradnje na tržištu nekretnina, u Srbiji se pojavio novi trend sa zapada koji postaje sve atraktivniji i traženiji, a reč je o „ograđenim naseljima“.
U pitanju su redovi kuća u predgrađima koje liče jedne na druge, sa uređenim travnjacima. Čitavo naselje je ograđeno, na glavnoj kapiji se po pravilu nalazi čuvar, a zarad dodatne bezbednosti postavljen je i sistem za video-nadzor.
Danas ih investitori i grade i planiraju širom Srbije: u prestonici, na Zlatiboru ali i u Vrnjačkoj Banji, Srebrnom jezeru, Fruškoj Gori... Cena idu od oko 80.000 evra po jedinici u proseku. Za taj novac može se dobiti kuća od 54 kvadrata, sa dvorištem i parking mestom.
Iako se nalaze u predgrađima, za koja se u Srbiji i dalje vezuje negativna konotacija, ona su bezbedna, uređena i osiguravaju privatnost. Nema gužvi, problema sa parkiranjem, smeća, uglavnom su puna zelenila, i deca mogu bezbedno da se igraju napolju.

Potencijal

Ipak stručnjaci ističu da je ovaj trend tek u začetku, ali da će on sigurno nastaviti da se razvija.
„Još nismo došli do tog nivoa, da se masovno grade ‘ograđena naselja’ za bogataše. Imamo neka elitna naselja po gradovima u Srbiji, kao što su na primer u Beogradu Bežanijska Kosa, Dedinje, Beograd na Vodi“, izjavio je procenitelj i potpredsednik Stručnog saveta Klastera nekretnine, Milić Đoković.
On je napomenuo da su tipska naselja postojala i ranije, na primer Profesorska kolonija u Beogradu, ali da se sad polako javlja potreba bogatih za mirom i tišinom.
„Pojavila se potreba da se malo ograde, da naprave svoju oazu mira. Primer za to je Novak Đoković, koji je izgradio vilu na Pavlovačkom jezeru. Takođe se i nekoliko glumaca odselilo van grada. Svi oni traže mir, tišinu i intimu kakvu gradska sredina nema“, ukazao je Đoković.
Kako ističe, takva naselja u Srbiji još uvek nisu velika.
„Nema većih kompleksa, već se za sada grade naselja u kojima ima par redova kuća ili 3,4 zgrade. Doduše, sa vremenom verujem da će potražnja biti veća, i da će se trend ustaliti, tj. da će se početi sa izgradnjom većih kompleksa“, ocenio je za „Blic biznis“ Đoković.

Kako izgledaju ova naselja

Po pravilu, ovakva naselja su locirana na obodima urbanih sredina. Najčešće imaju dodatne sadržaje kao što su bazeni, sportski tereni, igrališta. Kako se radi o potpuno odvojenim naseljima, u prvim fazama gradnje se radi infrastruktura, ulice, osvetljenje, ograda...
Naselja u planu broje od 11 kuća površine 108 kvadrata, u slučaju najmanjeg projekta, do naselja koje broji 100 kuća, površine od 73 do 161 kvadrat. U jednom od njih je prodaja počela i za 80.000 evra može da se kupi kuća površine 54 kvadrata sa parkingom i dvorištem.
Sredinom dvadesetog veka, sa osnaživanjem ekonomije, stanovnici SAD su krenuli da se sele u predgrađa.
Razvijanje infrastrukture omogućilo je ljudima da imaju jednostavan pristup gradskim jezgrima i njihovim sadržajima, te su ljudi mogli da zadrže svoje poslove. Ono što je sledilo nazano je „eksplozivnom suburbanizacijom, tj. omasovljenjem tog trenda, piše magazin „Ekonomist“.
Preko polovine američkog stanovništva je 1940-ih živelo u gradskim sredinama, a većina gradskog stanovništva (oko trećine ukupnog) je bilo nastanjeno u centrima. Do 2000. godine, više od 80 odsto svog stanovništva SAD se preselilo u gradske sredine, ali preko polovine njih je počeo da živi u predgrađima.
Novogradnja u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2021
EKONOMIJA
Stan skuplji i za 20.000 evra: U kom gradu je cena nekretnina zabeležila rast kakav nema ni Beograd
planina Rudnik - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2021
SRBIJA
„Menjam stan u Dubaiju“: Kako je Rudnik postao hit u Srbiji, cene udvostručene, dolaze sa svih strana
Kuća na selu - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2021
SRBIJA
Pomama za selom 35 kilometara od Beograda: Kuću tamo sada nije lako kupiti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala