- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Stiže ruski električni automobil: Poznati prvi detalji

CC BY 2.0 / Eneas De Troya / Autos Eléctricos / Električni automobil
Električni automobil - Sputnik Srbija, 1920, 10.12.2021
Pratite nas
Ruski električni automobil „Kama“ uskoro bi mogao da se pojavi na tržištu. Objavljeni su i prvi detalji o dimenzijama i snazi novog automobila.
Ruska kompanija „Kamaz“ formirala je novo pravno lice koje će biti zaduženo za projekat gradskog električnog automobila. Nova firma zvaće se „Kama“, kako je nazvan i prvi prototip električnog automobila predstavljen prošle godine, pišu Vedomosti.
Jedan od suvlasnika nove kompanije je ruski milijarder Ruben Vardanjan, koji je na listi 200 najbogatijih Rusa magazina „Forbs“, koji je svoje učešće potvrdio Vedomostima.
Nova kompanija predstavila je i detalje novog električnog automobila potencijalnim investitorima, prenosi motor.ru.
Pokazalo se da će nova verzija biti znatno moćnija od koncepta „Kama-1“ koji je predstavljen krajem 2020.
Serijska verzija ruskog električnog automobila trebalo bi da ima 150 konjskih snaga, za razliku od 109, koliko je najavljeno za koncept „Kama-1“. Domet sa jednim punjenjem baterije projektovan je na 450 kilometara, a maksimalna brzina biće 150 kilometara na sat.
Poznate su i dimenzije novog modela: dužina će biti 4,4 metra, širina 1,8 metara, a visina 1,66.
To je znatno više od prototipa, koji je bio dug 3,4 metra, a planirani domet sa jednim punjenjem baterije bio mu je 250 kilometara.
Generalni direktor „Kamaza“ Sergej Kogogin precizirao je da se radi o potpuno novom električnom automobilu, koji ne treba mešati sa konceptom „Kama-1“.
Osnivački kapital nove kompanije je 720 miliona rubalja, odnosno oko 8,65 miliona evra, a osnovna delatnost je proizvodnja automobila. Generalni direktor je bivši menadžer za razvoj perspektivnih projekata u „Kamazu“ Igor Povarazdnjuk.
Kama-1, ruski električni automobil, Sankt-Peterburški politehnički univerzitet „Petar Veliki (SPbPU) - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2020
Ruski električni automobil „Kama-1“ staje na crtu „Tesli“ /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala