Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Skupština o izmenama Zakona o referendumu

© Sputnik / Lola ĐorđevićZastava Srbije
Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 10.12.2021
Pratite nas
Poslanici Skupštine Srbije raspravljaće danas samo o jednoj tački dnevnog reda, a to je Predlog zakona o izmenama Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.
U predlogu piše da se ukida taksa za overu potpisa i omogućava se da predstavnici ovlašćenih predlagača budu deo organa za sprovođenje referenduma.
„Overa potpisa se vrši u opštinskoj, odnosno gradskoj upravi i za overu potpisa se ne plaća naknada“, piše u izmenjenom članu zakona.
Navodi se i da overi potpisa ne podležu potpisi dati elektronskim putem, u skladu sa uredbom kojom se uređuje elektronska narodna inicijativa.
Neće biti moguće raspisati referendum o istom pitanju u roku kraćem od četiri godine, a parlament u roku od četiri godine neće moći da donese odluku drugačiju od one koja je potvrđena na referendumu.
„Ako su građani na referendumu doneli odluku protiv potvrđivanja akta, odnosno pitanja koje je bilo predmet izjašnjavanja o tom aktu, odnosno pitanju ne može se ponovo odlučivati na referendumu u roku kraćem od četiri godine od dana održavanja referenduma“, piše u predloženom rešenju.
Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je ranije za Tanjug da izmene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi nemaju nikakve veze sa donetom odlukom o raspisivanju i održavanju referenduma o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa za 16. januar.
Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi, kao i Zakon o eksproprijaciji bili su povod za nedavno održane proteste. Zakon o eksproprijaciji je predsednik Aleksandar Vučić vratio parlamentu, posle čega ga je Vlada povukla, dok će se izmene Zakona o referendumu sutra naći ponovo pred poslanicima.
SRBIJA
Vučić otkrio sledeći potez o Zakonu o eksproprijaciji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala