Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Rusija snažan oslonac za razvojnu agendu Srbije“: Ana Brnabić na forumu u Moskvi

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICAna Brnabić
Ana Brnabić - Sputnik Srbija, 1920, 10.12.2021
Pratite nas
Premijerka Ana Brnabić učestvovala je u Moskvi na Međunarodnom izvoznom forumu „Proizvedeno u Rusiji“, gde je izjavila da je Vlada Srbije odredila tri ključna razvojna prioriteta do 2030. godine i naglasila da partnerstvo sa Rusijom predstavlja snažan oslonac u formiranju razvojne agende Srbije.
Brnabićeva je, na plenarnoj sednici „2030. je već na pragu. Šta treba uraditi?“, na kojoj se obratio i predsednik Vlade Ruske Federacije Mihail Mišustin, navela tri ključna razvojna prioriteta Srbije do 2030. godine, izdvojivši razvoj i upotrebu veštačke inteligencije.
Kao drugi prioritet istakla je podizanje kapaciteta u oblasti biomedicine, biotehnologije, bioinformatike i biodiverziteta, a na trećem mestu energetsku sigurnost i stabilnost, uz obezbeđivanje uslova za dugoročno održiv rast i zaštitu životne sredine, odnosno, zelenu agendu.
„Kao predsednica Vlade, stalno se preispitujem šta je to što možemo da učinimo bi ljudi i privreda u Srbiji spremnije dočekali budućnost i postajali sve konkurentniji, kako bi kvalitet života i životni standard kontinuirano rasli. Srbija je uspela da se pokrene i počne da pobeđuje“, rekla je Brnabićeva, koja je obraćanje počela i završila sa nekoliko rečenica na ruskom jeziku.
Podsetila je da je 2016. Vlada Srbije donela stratešku odluku da krene u sveobuhvatnu digitalizaciju: javne uprave, privrede i društva u celini.
Kako je rekla, za samo četiri godine Srbija je uspela da od sektora informacionih i komunikacionih tehnologija napravi ubedljivo najbrže rastući sektor naše ekonomije koji danas ujedno predstavlja i sektor sa najvećim izvozom koji je mnogo većim od izvoza u poljoprivredi.
Brnabićeva je kazala da prati razvoj novih tehnologija u Rusiji i da uči od Rusa, a da je zahvaljujući tome uspostavljena važna partnerstva sa najjačim svetskim naučnim centrima, kao što je Skolkovo.
„Sve ovo nam je, uz ogromne investicije u kapitalne projekte izgradnje putne i železničke infrastrukture, na kojima sarađujemo i sa ruskim kompanijama, kao što je RŽD, pomoglo da imamo fleksibilniju i otporniju privredu i da u prošloj godini pandemije kovida 19, naš privredni pad bude minimalan — samo 0,9 odsto, a da ove godine imamo brz oporavak i dinamičan rast od preko sedam odsto“, rekla je Brnabićeva.

Razvoj veštačke inteligencije

Naglasila je da je razvoj veštačke inteligencije definisan kao strateški važan stub daljeg privrednog razvoja Srbije, sa jasnim planom da se Srbija do kraja 2030. godine profiliše kao regionalni lider u toj oblasti.
Ukazala je da je Srbija usvojila Strategiju razvoja veštačke inteligencije prva u regionu i 26. na svetu, kao i da je formiran Institut za razvoj veštačke inteligencije, obezbeđena platforma za razvoj veštačke inteligencije koju besplatno koriste svi naučno-tehnološki parkovi, univerziteti i institute u Srbiji, kao i da se radi na razvijanju i korišćenju veštačke inteligencije u javnoj upravi.
„Predviđa se da će veštačka inteligencija do 2030. godine doprineti svetskom BDP-u 15,7 triliona dolara. Mi u ovome vidimo veliku šansu za Srbiju“, istakla je premijerka.
Kao drugi strateški važan stub privrednog razvoja Srbije do, i posle 2030. godine, označila je bioekonomiju navodeći da će novi savremeni BIO4 Kampus za biomedicinu, biotehnologiju, bioinformatiku i biodiverzitet biti mesto saradnje fakulteta, naučnih instituta, startapova i velikih kompanija u toj oblasti.
Ta investicija, kako je rekla, vredna je oko 200 miliona evra, a do 2030. godine očekuje se da bioekonomija u Srbiji ostvari godišnji prihod veći od milijardu evra što će, kako je ocenila, značajano doprineti platnom bilansu i ekonomskom razvoju.
Srbija je napravila veliki i važan korak sa proizvodnjom „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) vakcine protiv kovida 19 i zahvalila na podršci koju je Rusija pružila da se ta vakcina proizvodi u Srbiji.

Energetska stabilnost: Rusija najbliži partner Srbiji

Kao treći strateški prioritet Srbije do 2030. godine Brnabićeva je označila pitanje energetske budućnosti i navela da je Srbija pokrenula najveći investicioni ciklus u energetici u poslednjih 30 godina.
Naglasila je da je Rusija najbliži partner Srbiji u postizanju energetske stabilnosti i sigurnosti za građane i privredu što je pokazao i nedavni dogovor predsednika Srbije i Rusije.
U smislu spoljne politike, Srbija, kako je rekla, teži punopravnom članstvu u EU i istakla da to ni na koji način ne predstavlja prepreku za dalje unapređenje političkih i ekonomskih odnosa na svim nivoima između Srbije i Rusije.
Ukazala je na saradnju dve zemlje u oblasti inovacija i naprednih tehnologija, pre svega, na izgradnji Centra za visoke tehnologije i inovacije za koji je okvirni ugovor potpisan u četvrtak.
Podsetila je i na osnivanje „Tačke ključanja“ u Srbiji kao centra spojenog sa mrežom digitalnih „habova“ Rusije.
„Verujem da je razmena ideja među partnerima najbolji temelj i garant uspeha. Zato ću, kao predsednica Vlade Republike Srbije, raditi na tome da naše partnerstvo bude još jače i sveobuhvatnije“, poručila je Brnabićeva.
Premijerska Srbije je nakon plenarne sednice sa premijerom Mišustinom obišla izložbu „Proizvedeno u Rusiji“, u okviru Foruma, na kojoj je, između ostalog, predstavljen i srpsko-ruski projekat Beogradski dijametar koji se odnosi na modernizaciju i razvoj BG voza, preneo je Tanjug.
Međunarodni izvozni forum u Moskvi održava se od 2012. godine i predstavlja međunarodnu platformu na kojoj izvoznici, eksperti, zvaničnici i razvojne institucije razgovaraju o aktuelnim pitanjima izvoznih aktivnosti i razvijaju praktična rešenja za povećanje izvoza ruske robe i usluga u svetu.
Naučnik u labaratoriji  - Sputnik Srbija, 1920, 10.12.2021
SRBIJA
Zašto je za Srbiju važan nuklearni centar koji gradi sa Rusijom
Data centar u Kragujevcu - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Novi adut Srbije: Šta će sve konkretno moći novi superkompjuter
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala